Afacerile lui Mittal la Galati au scazut cu nu mai putin de 1,1 miliarde de euro in 2009

Autor: Adrian Cojocar 17.03.2010

Afacerile combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, au scazut anul trecut cu 58%, la circa 800 de milioane de euro, de la un nivel de 1,94 mld. euro consemnat cu un an in urma, atat ca urmare a prabusirii cererii de pe piata, cat si a preturilor la tabla groasa, principalul produs al combinatului, spun reprezentantii companiei.

Combinatul a trecut pe pierdere, dupa ce incheiase anul precedent cu un profit net de 164 mil. euro. Conducerea companiei nu a precizat care a fost valoarea pierderilor. Reprezentantii ArcelorMittal Galati estimeaza insa ca productia se va majora anul acesta cu peste 30% fata de minimul atins anul trecut, de 1,7 milioane de tone de otel lichid, atat pe fondul revenirii cererii din Turcia, dar si a pietei interne, sustinuta de vanzarile catre Dacia.

"Revenirea cererii din Turcia este puternica. In Romania cererea si-a revenit de asemenea, insa intr-un ritm mai lent. Multi dintre clientii nostri care aveau probleme anul trecut cu platile si-au mai diminuat din aceste probleme in 2010. Chiar cu aceasta revenire a cererii din ultima perioada, in prezent lucram inca la un nivel de 35-40% sub cel din 2008", a spus Thierry Le Gal, directorul general al ArcelorMittal Galati, care coordoneaza si activitatea diviziei regionale a grupului care mai cuprinde Turcia si Macedonia.