In plina criza, tranzactiile financiare au ridicat profitul RBS Bank cu 66%

Autor: Razvan Voican 18.03.2010

Fluctuatiile dobanzilor si volatilitatea cursului le-au adus britanicilor oportunitati de castiguri in trezorerie, profitul net urcand la aproape 25 de milioane de euro.



Britanicii de la RBS Bank au avut un an 2009 foarte profitabil in Romania si in pofida crizei economice au inregistrat cea mai mare crestere a castigului net de pe piata, de circa 66% fata de 2008.

In timp ce jumatate din banci au avut pierderi dupa contabilitatea locala (RAS), iar multe din cealalta jumatate si-au vazut profiturile operationale inghitite de costul provizioanelor pentru credite neperformante, RBS a obtinut un profit net de 103 mil. lei (aproape 25 mil. euro) in RAS.

In 2008, cand criza inca nu lovise Romania, profitul net raportat la Ministerul Finantelor fusese de 61,8 mil. lei (circa 17 mil. euro).

Banca-mama din Marea Britanie a ramas pe pierdere in 2009, cu nu mai putin de 4,1 mld. euro.

In contextul in care intreaga piata a creditului a scazut anul trecut, RBS Bank Romania si-a mentinut pozitia a treisprezecea dupa activele bilantiere, cu 7,3 mld. lei (1,7 mld. euro). Totusi, cota de piata corespunzatoare s-a subtiat de la 2,9% la 2,2% in conditiile in care bilantul RBS a scazut cu aproape 1,8 mld. lei (427 mil. euro) fata de nivelul de la sfarsitul lui 2008. Dupa standardele internationale de raportare, banca a inregistrat in 2009 active de 2,3 mld. euro.

Desi la inceputul lui 2009 a fost pusa pe lista de vanzari a britanicilor de la RBS care preluasera in 2007 grupul ABN Amro, inclusiv filiala din Romania a olandezilor, banca a ramas unul dintre cei mai importanti jucatori locali pe piata serviciilor pentru clienti corporate si a operatiunilor de trezorerie, fluctuatiile mari ale dobanzilor si volatilitatea cursului de schimb aducand oportunitati mari de castig.

De aici si performanta de a-si majora atat de puternic profitul in plina perioada de criza economica. O cota preponderenta in portofoliul de clienti este detinuta de multinationale si companii autohtone mari, RBS reusind sa-l conserve in mare masura in pofida perceptiei negative induse de problemele financiare cu care inca se confrunta banca-mama in Marea Britanie si de decizia temporara ca afacerea din Romania sa fie vanduta. Portofoliul de credit de retail a insumat circa 500 mil. euro, banca suspendand anul trecut creditele de consum in euro.

La nivelul costurilor, numarul salariatilor a ramas relativ constant fata de 2008, la putin peste 1.000 de oameni, in timp ce reteaua de unitati - oricum modesta - a fost ajustata usor pana la 28. In acelasi timp, RBS are o retea de 38 de bancomate.