Vanzarile Pambac Bacau nu-si revin: minus 5% in doua luni

Autor: Diana Tudor Stoica 18.03.2010

Pambac Bacau, producatorul brandurilor de paste fainoase Gata si Flavora si al fainii Grania, a finalizat anul trecut cu o scadere de 12% in lei a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului 2008, la 173 milioane de lei (41,2 mil. euro). Acest rezultat este sub estimarile initiale ale companiei, care vizau un avans al afacerilor de 5% pentru 2009.

Desi volumul vandut s-a diminuat, de asemenea, anul trecut cu aproximativ 8% fata de cel realizat in 2008, profitul impozabil inregistrat de Pambac a fost cu 49% mai mare decat cel al anului precedent, de 4,8 milioane lei (circa 1,2 mil. euro), iar EBITDA s-a pastrat in media ultimilor ani, de circa patru milioane de euro.

"Cresterea profitului este o consecinta a celor trei ani de restructurare, de eficientizare a costurilor, de eliminare a gamelor de produse mai putin sau deloc profitabile", a declarat Alin Giurea, 49 de ani, presedintele Pambac. El a adaugat ca scaderea cifrei de afaceri s-a datorat in principal scaderii preturilor la produsele din portofoliu, dar si faptului ca in 2009 Pambac a renuntat la colaborarea cu brutariile si patiseriile care nu puteau sa plateasca cu banii jos marfa achizitionata.

Giurea a pregatit pentru anul acesta, pe care il considera "imprevizibil si dificil", un buget cu doua variante, una optimista - care vizeaza pastrarea rezultatelor, si una pesimista - cu o scadere de 10-20% a afacerilor.

"A face previziuni in aceasta perioada este o adevarata aventura", spune managerul companiei care a finalizat primele doua luni ale acestui an cu o scadere de 5% a vanzarilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Giurea sustine insa ca bugetul de investitii si marketing alocat acestui an va fi majorat substantial comparativ cu sumele investite in anii precedenti, fara a preciza care va fi exact valoarea acestuia.

Pambac este controlata de Alin Giurea, presedintele si directorul general al producatorului si de alti doi executivi. Principalii competitori ai Pambac sunt Boromir, Vel Pitar, Titan, Dobrogea Grup, Baneasa Bucuresti.