O fabrica a Kronospan ne poate duce la Curtea Europeana de Justitie

Autor: Cristina Stoian 18.03.2010

Comisia Europeana a avertizat pentru a doua oara Romania in urma incalcarii normelor de mediu de catre fabrica de formaldehida a Kronospan Sebes. Comisia atentioneaza Romania ca nesanctionarea companiei poate duce autoritatile locale in fata Curtii Europene de Justitie.

Formaldehida este un produs gazos folosit la fabricarea rasinilor, a unor coloranti sau a medicamentelor.

In 2007, Kronospan Sebes, parte a grupului austriac Kronospan si unul dintre principalii jucatori de pe piata prelucrarii lemnului, a construit o fabrica de formaldehida fara autorizatie si inainte de realizarea unei evaluari a impactului asupra mediului, investitia ridicandu-se la circa 10 mil. euro.

Inital, autoritatile romane au emis o decizie de demolare a fabricii, insa ulterior decizia a foat anulata de catre o judecatorie locala. Compania din Sebes a construit astfel ilegal o instalatie care ar urma sa produca 60.000 de tone de formaldehida pe an.

Comisia a notat lipsa unor masuri corespunzatoare in cazul fabricii din Sebes, ceea ce incalca legislatia UE in domeniul impactului de mediu.

"Simpla existenta a legislatiei nu este niciodata suficienta, ea trebuie sa se aplice si in practica. Romania trebuie sa se asigure ca in astfel de cazuri se realizeaza evaluarile impactului de mediu si ca orice hotarari ulterioare sunt respectate", a spus Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu.

Primul avertisment scris a fost trimis in octombrie 2009, Romania si-a prezentat observatiile in noiembrie, dar nu a reusit sa elimine indoielile privind incalcarea legislatiei in domeniu. Acest al doilea avertisment al CE este si ultimul demers inainte de sesizarea Curtii Europene de Justitie. Daca se va ajunge in situatia in care Curtea nu da o hotarare favorabila statului membru, in acest caz Romaniei, acesta din urma va suporta sanctiuni financiare.

Reprezentantii Kronospan Sebes nu au comentat pe marginea hotararii Comisiei Europene si nici nu au oferit detalii in legatura cu eventualele masuri care ar trebui luate pentru a nu se ajunge in fata Curtii Europene de Justitie pana la inchiderea editiei.

La Sebes, Kronospan produce si PAL (placi aglomerate din lemn), si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal in industria mobilei. Aproximativ jumatate din productia de placi a companiei din Sebes este pentru export.

Pentru acest an, Kronospan Sebes estimeaza o cifra de afaceri de 714 mil. lei (194,1 mil. euro), in crestere cu 20% in lei fata de 2009.