CNP a revizuit in urcare estimarile privind cresterea exporturilor si importurilor in acest an

Ziarul Financiar 18.03.2010

CNP a revizuit in urcare estimarile privind cresterea exporturilor in acest an, de la 1,3% la 3,5%, si importurilor, de la 3,1% la 4,2%, industria constructiilor de masini urmand sa acopere doua treimi din cresterea livrarilor la extern si jumatate din majorarea pe zona intrarilor de produse, informeaza Mediafax Business.

"Conform prognozei interimare din februarie 2010 a Comisiei Europene, economia UE isi va revine treptat, procesul de refacere din intreaga Europa ramanand insa fragil pe tot parcursul anului 2010. De asemenea, estimarea comertului exterior romanesc pe termen mediu are la baza si evolutia favorabila a acestuia in ultimele doua luni ale anului 2009. Plecand de la aceste premise se apreciaza ca exporturile de bunuri romanesti in anul 2010 se vor majora cu 3,5%", se arata intr-o prezentare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Exporturile romanesti au crescut in lunile noiembrie si decembrie 2009 cu 7% si, respectiv 19%, peste nivelul din perioada similara din 2008.

CNP a revizuit in scadere anticiparile privind deficitul comercial al Romaniei, de la 8,4% din PIB la 8,2% din PIB. Mai multe despre estimarile CNP cititi pe www.mediafax.biz.