Exclusiv online - Cum a ajuns litrul de benzina la pretul record de 5 lei?

Autor: Roxana Petrescu 19.03.2010

Unul dintre sortimentele de benzina comercializate de Petrom, cea mai mare companie locala, a ajuns ieri sa coste peste 5 lei pe litru, in timp ce in cazul altor companii petroliere cum este Rompetrol, litrul de benzina atingea nivelul record de 5 lei inca de saptamana trecuta.

Desi acestea sunt cele mai scumpe sortimente care se gasesc in benzinarii, chiar si benzina obisnuita fara plumb costa acum mai mult decat costa in iulie 2008, perioada in care barilul de petrol a ajuns aproape de nivelul de 150 de dolari. Concret, acum un litru de bezina Premium fara plumb costa in statiile Petrom 4,26 de lei. |n iulie 2008 costa 4,10 lei. Atunci barilul era peste 145 de dolari, acum este 82 de dolari.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, benzina este mai scumpa cu circa 30% si numai de la inceputul acestui an au fost facute peste cinci cresteri de pret la pompele de benzina si motorina.

"Exprimate in lei, preturile actuale sunt similare cu cele inregistrate in prima parte a lunii iulie 2008, cand a fost inregistrat cel mai inalt nivel al cotatiilor pentru produsele petroliere. Aceasta situatie este generata de urmatorii factori: deprecierea leului in raport cu dolarul si cu euro si cresterea taxelor", explica reprezentantii Petrom. Potrivit acestora, raportul leu/dolar s-a depreciat in perioada analizata cu 32%, in timp ce taxele exprimate in lei au crescut cu 13% pentru motorina si cu 20% pentru benzinna.

"Daca ne uitam la preturile actuale, exprimate in dolari, acestea sunt mai mici decat cele inregistrate in perioada de varf din vara lui 2008. Pretul motorinei este in acest moment cu 31% mai mic exprimat in dolari iar pretul benzinei este cu 21% mai scazut exprimat in dolari", mai spun reprezentantii Petrom.

In prezent pretul dolarului a ajuns la circa 3 lei, in timp ce in iulie 2008, cand barilul de petrol batea record dupa record, dolarul costa circa 2,3 lei. Astfel, in iulie un litru de benzina costa in dolari cam 1,8 $ iar acum costa aproximativ 1,4 $, astfel ca intr-adevar calculata in dolari benzina este mai ieftina acum decat in perioada in care barilul atingea maximul itoric.

"Avand in vedere faptul ca grupul Rompetrol nu extrage petrol de pe teritoriul Romaniei, toata cantitatea necesara de titei fiind asigurata de pe pietele externe de profil, Rompetrol Dowsntream, divizia de retail a grupului a continuat si in primul trimestru al anului 2010 alinierea preturilor combustibililor comercializati la evolutia externa. In acest sens, compania a majorat de la inceputul anului cu 4,7% pretul benzinei Efix si cu 0,65% cel am motorinei Efix Diesel", spun reprezentantii Rompetrol.

Potrivit acestora factorii de care trebuie sa se tina cont atunci cand se calculeaza pretul final al benzinei si al motorinei variaza de la costul materiilor prime necesare pana la cele de distributie. La acestea se adauga accizele si taxele stabilite de Guvernul Romaniei.

"Fata de cele descrise anterior, nu trebuie neglijata influenta semnificativa a unor factori economici externi, independenti de activitatea companiei, cum ar fi evolutia cursului valutar si evolutiile cotatiilor internationale atat ale materiei prime, petrolul Brent sau Ural, cat si ale produselor finite, benzina si motorine", au mai precizat reprezentantii Rompetrol.