Medicii romani rateaza joburi de mii de euro in strainatate pentru ca nu stiu engleza

Autor: Adelina Mihai 21.03.2010

Necunoasterea unei limbi straine este principalul impediment pentru medicii care isi cauta un job in tari precum Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franta sau in tarile scandinave.

Salariile medicilor care lucreaza in strainatate pornesc de la 3.000 de euro pe luna si pot ajunge pana la 12.000 de euro lunar.

"Majoritatea oamenilor au impresia ca sunt mult mai multi medici care pleaca in strainatate decat se intampla in realitate. Numarul medicilor romani care chiar obtin un job in alte tari este mult mai redus, pentru ca nivelul de cunoastere a limbii engleze este foarte scazut", sustine Nick Sljivic, directorul firmei IMS Recruitment, care are opt ani de experienta in domeniul recrutarii de medici in statele membre ale UE. Peste 3.000 de joburi pentru medicii romani au fost oferite in acest weekend in cadrul Targului International de Cariere Medicale.

Medicii tineri si proaspetii absolventi pot castiga intre 2.000 si 3.000 de euro pe luna daca vor sa lucreze in Germania.

In Romania, salariul unui medic aflat la inceputul carierei variaza intre 170 si 340 de euro pe luna, potrivit informatiilor din piata.

Salarii foarte mari pot castiga medicii seniori, care in Marea Britanie si in tarile scandinave pot sa lucreze pe venituri lunare cuprinse intre 10.000 si 12.000 de euro.

"Problemele de limba si necunoasterea denumirilor straine pentru termenii de specialitate, gradul de acomodare si de pregatire reprezinta principalele inconveniente ale unui loc de munca in sistemul medical strain. E foarte greu ca la 40 de ani sa inveti sa gandesti intr-o alta limba, dupa ce ai parcurs atatia ani de scoala in Romania", spune Popescu S., medic primar reumatolog intr-o clinica privata, care are venituri lunare nete cuprinse intre 2.000 si 2.500 de lei (625 de euro).

"Sunt bine platita in raport cu colegii mei de la stat, insa muncesc cate 10, 12 sau chiar 14 ore pe zi. In schimb, nu mai am viata de familie, am fost nevoita sa-l las pe sotul meu sa stea acasa cu copilul", mai spune medicul reumatolog.

In prezent, in Romania lucreaza 50.000 de medici, iar in perioada 2007- 2009, circa 4.000 de medici romani au plecat sa lucreze in strainatate, potrivit statisticilor de la Colegiul Medicilor.

Ca sa poata aplica pentru un job in strainatate, medicii romani trebuie sa obtina un cerificat de conformitate de la Ministerul Sanatatii (prin care isi echivaleaza studiile in strainatate), un cerficiat de "good standing" (de buna practica medicala) de la Colegiul Medicilor, un test de limba straina si un interviu. Perioada de obtinere a unui job in strainatate este de cel putin sase luni, spun specialistii.

"Comunicarea este esentiala pentru medicii care vor sa lucreze in strainatate, nu ne permitem sa-i trimitem la locul de munca fara sa poata purta o discutie si de aceea le oferim cursuri de limba inainte de a-i plasa pe noul job", spune Angelica Tranca, reprezentanta agentiei de recrutare Moving people, care face recrutari pentru angajatorii din sistemul medical din Belgia sau Franta.

Ofertele salariale pentru medicii romani pleaca de la 3.000 de euro pe luna, egale cu veniturile medicilor locali.