Piata farma nu da inapoi nici in ianuarie: plus 12% la inceput de an

Autor: Ioana David 21.03.2010

Piata farmaceutica locala a crescut cu 12% in lei in ianuarie comparativ cu ianuarie 2009, atingand 748,54 mil. lei (180,76 mil. euro), potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

Piata ramane in acest fel pe panta ascendenta a ultimilor ani, in 2009 spre exemplu avansul fiind de 13,1% fata de anul anterior, iar in 2008 de 17,7%.

"Cresterea in valoarea s-a datorat sperantei ca odata cu intrarea in noul an vor fi achitate datoriile, ceea ce nu s-a intamplat decat partial si nu stiu daca la fel pentru toata lumea", a spus Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

In volum insa, piata a scazut cu 7,7% pana la 39,4 milioane de unitati, in linie cu 2009. Evolutia in directia opusa a vanzarilor in volum si cele in valoare se explica prin faptul ca firmele de medicamente s-au concentrat pe produsele cu preturi ridicate, fenomen aparut dupa ce Ministerul Sanatatii a scazut preturile in urma cu un an.

O evolutie diferita a existat in ianuarie si la vanzarile produselor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, care au avansat cu 19%, comparativ cu OTC-urile (produse care se pot elibera si fara prescriptie) care au stagnat.

"Concentrarea tratamentului in farmacii cu medicamente pe baza de prescriptie arata ca puterea de cumparare redusa a afectat tratamentul afectiunilor simple si ca spitalul nu mai conteaza decat in tratamentele nemedicamentoase", este de parere Craciun.

Comparativ cu alte segmente din economie care au scazut puternic in 2009 si in primele luni din 2010 si in care jucatori importanti au intrat in faliment sau au cerut insolventa, industria de medicamente a fost relativ protejata. Cu o singura exceptie, cea a distribuitorului Montero, care a cerut insolventa, in piata de medicamente nu au existat astfel de situatii. In schimb, jucatorii au avut probleme cu recuperarea banilor din piata, in conditiile extinderii termenelor de plata.

"Daca valoarea vanzarilor ar fi fost incasata, am fi spus ca ianuarie este in linia ultimilor patru - cinci ani, insa concentrarea nevoilor terapeutice pe medicamente care se elibereaza pe baza de prescriptie in farmacii, la care sustinerea asteptata a sistemului public nu se concretizeaza in bani, antreneaza un risc sistemic fara precedent", a mai spus Craciun. La nivel anual, piata de medicamente ruleaza aproximativ 1,9 mld. euro anual, iar potrivit estimarilor ZF exista premisele ca pana in 2015 sa atinga 2,3 mld. euro.