2.400 de euro, salariul mediu al absolventilor de MBA si EMBA

Autor: Alina Pahoncia 21.03.2010

Salariul mediu lunar net al managerilor care au absolvit anul trecut programe de MBA si Executive MBA pe piata locala este de 2.400 de euro, potrivit celei de-a treia editii a Top MBA, editat de ZF.

Salariul absolventilor de anul trecut este cu 250 de euro mai scazut decat cel al managerilor care au finalizat programe de business in 2008, in procente scaderea fiind de 10%.

Cu toate acestea, managerii care au finalizat un MBA sau un EMBA castiga de aproape sapte ori salariul mediu pe economie, care este de circa 360 de euro in prezent.

Absolventii programelor de tip Executive castiga, in medie, 2.950 de euro net pe luna, in timp ce in cazul absolventilor de MBA media scade pana la 1.900 de euro.

Programele de tip Executive se adreseaza persoanelor cu o experienta extinsa in management si care ocupa pozitii cu un grad mai ridicat de senioritate, fapt ce explica nivelul salarial mai ridicat.

In general, salariile cresc, in medie, cu 50% dupa absolvirea unui program de MBA sau EMBA, iar in unele cazuri se dubleaza sau se tripleaza, insa in 2009 tendinta de crestere accelerata a nivelului salarial s-a estompat puternic. Salariile absolventilor de master de business au evoluat sincopat si neregulat, de la cresteri punctuale de 200% pana la stagnari sau chiar scaderi. In total, aproximativ 3.500 de manageri au absolvit programe de master de business la nivel local, iar in acest an li se vor mai alatura inca aproximativ 250 de absolventi.

Romanii care aplica la un program de Master of Business Administration (MBA) pe piata locala castiga in medie 1.400 de euro si se asteapta ca absolvirea unei scoli de business sa le dubleze castigurile, pana la peste 3.200 de euro, arata un studiu realizat de reteaua globala specializata in educatie QS Network, care organizeaza la nivel local MBA Tour, cel mai mare program international de targuri de informare de scoli de afaceri.