Vreti sau nu credit: bancherii lasa dobanzile la lei sub 10%. Cum comentati?

Autori: Liviu Chiru , Ciprian Botea 21.03.2010

Caderea dobanzilor la lei la care se finanteaza bancile incepe sa se reflecte si in costul creditelor. Acum se va vedea cata cerere de credite exista.



De necrezut in urma cu un an, creditele in lei pentru companii, dar si imprumuturile ipotecare, ajung din nou sa aiba dobanzi de o singura cifra, la fel ca in 2005-2006, pe masura ce bancherii isi ajusteaza ofertele sub presiunea de a stimula vanzarile pentru a-si face bugetele pe anul acesta.

Ieftinirea creditelor in lei este stimulata de mai multe luni de politica Bancii Nationale, care a prins curaj dupa imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei de la inceputul anului si a fortat prabusirea dobanzilor pe piata interbancara pana la niveluri de 3%-6% pe an, net sub dobanda de politica monetara de 7% pe an.

Abia acum se va vedea clar daca evolutia foarte slaba a creditarii din ultimul an si jumatate a fost determinata intr-adevar de reticenta clientilor de a se mai indatora, asa cum sustin bancherii, sau daca lipsa cererii a fost provocata de nivelul prea ridicat al dobanzilor. Creditul in lei pentru populatie inregistra o scadere anuala cu 5% la nivelul lunii ianuarie, iar cel pentru companii cu 3%.

In 2009, ponderea creditului in lei a scazut la mai putin de 40% din total.

"Probabil vom vedea mai multe produse in lei si oferte promotionale cu dobanzi de o singura cifra, dar cred ca bancile isi vor filtra foarte bine clientii care vor beneficia de aceste costuri reduse", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca locala.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, o banca de talie medie, spune ca pentru companiile cu o pozitie financiara solida marjele la creditele in lei coboara acum la 2,5-3 puncte procentuale, fata de 5 puncte procentuale, anul trecut. Adaugand marja la un nivel al indicatorului pietei interbancare - ROBOR de 6,1% pe an (pentru scadenta de trei luni), rezulta un nivel al dobanzii pentru client de circa 9% pe an.

"Pe corporate suntem in plan cu vanzarile de credite. La retail este insa o problema, oricata presiune am pune pe oamenii de vanzari, pur si simplu nu gasesc clienti", spune Diosi. El puncteaza ca nivelul marjei percepute depinde de produs si de situatia financiara a clientului, firmele mai mici fiind nevoite sa plateasca mai mult, intrucat sunt percepute ca fiind mai riscante.

Spre exemplu, BCR vinde credite ipotecare pentru clientii persoane fizice la o marja de 2,5 puncte peste indicatorul ROBOR (la sase luni), dobanda ajungand la 9,7% pe an. La creditele de consum dobanzile sunt de 11,5% pana la 13,5% (pentru clientii care nu au mai lucrat in trecut cu banca), nivelurile fiind fixe pe perioade de pana la 5 ani.

Francezii de la BRD, a doua mare banca locala, au venit saptamana trecuta cu o oferta promotionala de credite de consum in lei, la o dobanda fixa de 7% pe an. Si ei au motivat ca incearca sa verifice daca nu cumva cererea de consum a fost strivita de dobanzile prea mari. Banca vinde deja credite ipotecare in lei, in conditii standard, la o dobanda de 7,8% pe an (calculata in functie de ROBOR).

Pana la sfarsitul anului trecut, dobanzile pe piata interbancara au ramas suspendate la niveluri inalte, de peste 10%, in conditiile in care BNR a tinut mereu un control strict al lichiditatilor si nu a ezitat sa lase piata fara lei atunci cand a simtit presiuni de depreciere a cursului. Abia de la inceputul lui 2010, cand investitorii straini au devenit brusc atrasi de economiile emergente, care au perspective de revenire dar si ofera randamente ridicate, BNR a considerat ca poate sa forteze scaderea dobanzilor. De la inceputul anului banca centrala a taiat un punct din dobanda-cheie, ducand-o la 7% pe an, dar excesul de lichiditati acumulat pe piata interbancara a facut ca ratele sa scada chiar mai mult.

"BNR este multumita cu situatia actuala, intrucat nivelul scazut al dobanzilor de pe piata interbancara ar trebui sa accelereze procesul de reducere a dobanzilor la credite si la depozite in economie. Singura intrebare ramane acum cat de mare va fi taierea de dobanda la sedinta BNR pe probleme de politica monetara din 29 martie: de 0,25 sau de 0,5 puncte procentuale", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.