Recesiunea nu-i opreste pe greci sa investeasca in Romania

Autor: Cristina Rosca 22.03.2010

Romania este in continuare un partener comercial important in regiune pentru Grecia, in pofida crizei economice mondiale. Schimburile comerciale ale Romaniei cu Grecia s-au ridicat in 2009 la peste 1,2 mld. euro, in scadere de la 1,3 mld. euro in anul precedent.

Pentru 2010 "speram sa mentinem acelasi nivel al schimburilor comerciale ca in 2009, si daca este posibil chiar sa avansam", a spus Konstantinos Tsoukalidis, presedintele Camerei de Comert si Industrie Eleno-Romana.

Grecia a exportat catre Romania in primele sase luni ale anului 2009 produse a caror valoare se ridica la 263,2 mil. euro, iar din total 19% sunt produse alimentare si bauturi. Tara noastra este cel de-al noualea partener comercial al Greciei dupa valoarea exporturilor. In ceea ce priveste importurile, valoarea produselor romanesti importate de Grecia a fost in primele sase luni ale anului trecut de 202,7 mil. euro, dupa ce in 2008 acestea au atins 772 mil. euro.

Se poate oberva astfel ca in perioada ianuarie - iunie 2009 Romania a inregistrat un deficit comercial de 60,5 mil. euro in relatiile cu statul de la Marea Mediterana.

Grecia este si unul dintre primii cinci investitori straini in Romania, dupa Olanda, Austria, Germania si Franta, cu investitii de peste 4,56 mld. euro dupa 1990, potrivit estimarilor Camerei de Comert si Industrie Eleno-Romane.

"In ceea ce priveste investitiile noi, exista companii mari din sectorul energetic care si-au anuntat interesul sa investeasca in energie eoliana. Acestea au studiat piata si urmeaza sa vina", a spus Ioannis Paschalis, consilier pe probleme economice si comerciale in cadrul ambasadei. El a precizat ca nu poate face public numele niciuneia dintre companii, deoarece acestea nu doresc sa isi dezvaluie planurile inca.

Alte domenii atragatoare pentru companiile elene sunt agricultura si comertul in general, preponderent fiind insa sectorul alimentar si de procesare a alimentelor.

Pentru intarirea relatiilor bilaterale eleno-romane, in perioada 24 - 25 februarie a avut loc la Bucuresti Forumul de Afaceri si expozitia de produse alimentare si bauturi, unde au fost prezente 35 de companii elene din domeniu, majoritatea intreprinderi mici si mijlocii.

De aceasta initiativa s-au aratat interesate aproximativ 70 de companii romanesti de marime similara.

"Cu ocazia acestui forum au avut loc aproximativ 300 de intalniri. Daca 10% dintre acestea se vor solda cu contracte de colaborare, vom considera aceasta initiativa un succes", a spus Vasilis Thomaidis, presedintele Asociatiei exportatorilor din Grecia de Nord. "Scopul acestui forum a fost dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre Grecia si Romania."

In prezent, pe piata din Romania sunt deja prezente aproximativ 4.700 de companii elene - care cuprind si grupurile din sectorul imobiliar ce vin pe piata doar pentru a face achizitii, potrivit reprezentantilor ambasadei Republicii Elene la Bucuresti.

"Din total, companii active sunt intre 800 si 2.000, restul sunt din sectorul imobiliar", a spus Ioannis Paschalis, care a adaugat ca "grupurile elene numara 30 - 35 de mii de angajati in Romania".

Dintre acestia, aproximativ o treime - 10.000 de persoane - lucreaza in cadrul celor sapte banci elene prezente si pe piata locala, care au in total peste 700 de filiale.