Investitie: Iordache vrea sa faca primul aeroport privat

Ziarul Financiar 22.03.2010

Nelu Iordache, 43 de ani, patronul companiilor Blue Air, Romstrade si La Mosie, intentioneaza sa investeasca circa 150200 mil. euro in constructia primului aeroport privat lowcost in localitatea Adunatii Copaceni, pe o suprafata de 200 de hectare.

"Baneasa va fi sub presiune in urmatorii ani si nu stim ce se va intampla cu acest aeroport. Aeroportul Otopeni nu poate accepta o majorare a traficului, pentru ca deja nu mai face fata. Vrem sa incepem constructia aeroportului anul viitor si sa finalizam lucrarile in doitrei ani", spune Gheorghe Racaru, directorul de strategie si dezvoltare al grupului de firme controlat de Nelu Iordache.

Iordache a achizitionat deja suprafete mari de teren la Adunatii Copaceni, aeroportul urmand sa fie functional in 20132014. Racaru afirma ca unui aeroport ii trebuie mai intai asigurate accesul si logistica si considera Adunatii Copaceni o locatie buna din acest punct de vedere.

"Aeroportul va avea un acces rapid la actuala centura a Capitalei, precum si la inelul de centura la nivel de autostrada care va fi construit in jurul Bucurestiului".

Blue Air a castigat anul trecut primul contract de concesiune a unui aeroport din Romania, cel de la Bacau, care se va intinde pe o perioada de 34 de ani. Pe 27 ianuarie 2010 au fost semnate documentele care atesta intrarea in vigoare a contractului de concesiune de lucrari publice, modernizarea si operarea aeroportului din Bacau. Astfel, Iordache va investi in urmatoarele 30 de luni prin intermediul companiei BlueAero, detinuta de Blue Air, circa 45 mil. euro in modernizarea Aeroportului Bacau, pregatinduse astfel pentru investitia de la Adunatii Copaceni

"Am decis sa intru pe piata de transport aerian pentru ca banii de la stat pentru drumuri veneau foarte greu si trebuia sa contracarez acest timp cu un alt business care sa genereze cashflow. Nu oricine poate sa faca o companie de aviatie pentru ca trebuie multe cunostinte tehnice", afirma Iordache, care detine in prezent un business de 500 mil. euro in constructii, transport aerian si pomicultura.