Blocaj: Productia HeidelbergCement, pe „hold” pana revine cresterea

Ziarul Financiar 22.03.2010

Grupul german HeidelbergCement, care activeaza pe pietele de ciment, agregate si betoane, a inregistrat anul trecut o scadere de 20% a cifrei de afaceri, pana la 312,5 mil. euro, potrivit datelor preliminare ale companiei.

Germanii, care detin trei fabrici de ciment la Bicaz, Deva si Fieni, au sistat productia in perioada noiembriedecembrie 2009, din cauza scaderii cererii si nu au repornit productia nici pana acum.

Mai mult, HeidelbergCement a disponibilizat anul trecut 245 de angajati, circa 16% din total si a trimis 50% din angajatii diviziei de ciment in somaj tehnic cate 1215 zile la finele anului trecut.

"Nu avem inca rezultatele financiare finale pentru 2009, insa estimam o scadere a cifrei de afaceri de aproximativ 20% comparativ cu 2008. Estimam ca in 2010 piata va inregistra o scadere de 5 pana la 10%. In ceea ce ne priveste, credem ca vom reusi sa ne mentinem la nivelul inregistrat in anul 2009", a declarat Mihai Rohan, presedinte si CEO al Carpatcement Holding.

Rezultatele confirma astfel estimarile HeidelbergCement publicate in luna decembrie de ZF.

Vanzarile de ciment, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, ar putea inregistra in primul trimestru o scadere mai grava decat cea de 50%, cat era estimata la sfarsitul anului trecut. "Primul trimestru va fi afectat si de alegerile de la sfarsitul lui 2009, si de criza si de vremea nefavorabila. Schimbarea autoritatilor na permis eliberarea fondurilor pentru cei care au lucrat, plus banii care au ramas restante de anul trecut", explica Rohan.

Grupul HeidelbergCement a intrat pe piata locala in 1998 si activeaza prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.