Fiscul a recuperat de la firme cu datorii la stat masini cat sa-si faca parc auto

Autor: Alexandru Anghel 22.03.2010

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a devenit un competitor important in piata auto second-hand pentru companiile specializate si pentru firmele de leasing care revand automobilele recuperate de la clientii care nu mai plateau ratele, afisand pe site o oferta de autovehicule in valoare de peste jumatate de milion de euro.

La sectiunea de valorificare a bunurilor sechestrate de la persoanele fizice si juridice, agentia a publicat o oferta, structurata pe fiecare judet in parte, care cumuleaza mai mult de 130 de autovehicule, cu o vechime ce variaza intre un an si mai mult de 30 de ani.

Acestea sunt active sechestrate in contul datoriilor la stat, autovehicule pe care agentia urmareste sa le valorifice, iar valoarea cumulata ajunge la 2 milioane de lei (circa 500.000 de euro). Reprezentantii ANAF nu au comentat pentru ZF cu privire la procesul de revanzare a autovehiculelor sechestrate in vederea recuperarii datoriilor de la companii cu datorii la bugetul de stat.

Valoarea este comparabila cu cea a unui parc auto de circa 70 de autovehicule second-hand, a caror valoare este in general de 6.800 - 7.400 de euro, potrivit anunturilor online.

Majoritatea autovehiculelor au insa o varsta mai mare de 10 ani, caz in care revanzarea devine dificila. Acest lucru se observa din anunturile de licitatie ale ANAF, unde valoarea bunului este micsorata cu 25 - 50% daca se organizeaza a doua sau a treia licitatie.

Ce spun companiile de leasing

Aceeasi abordare o au de obicei si companiile de leasing, care reduc pretul automobilelor recuperate de la clientii rau-platnici in cazul in care nu se inregistreaza oferte pentru o perioada de timp. In general insa, companiile de leasing revand automobilele reposedate dupa o perioada maxima de 1-2 luni.

"Este o piata libera, cu multi jucatori, si depinde de fiecare cum promoveaza produsul. Este o activitate care cere organizare si resurse. Probabil ca instrumentul de baza al ANAF pentru revanzare este licitatia publica", a spus Florentina Mircea, director general al TBI Leasing. Ea a adaugat ca lunar, in perioada de iarna, firma de leasing a revandut circa 50 - 60 de unitati. "Autovehiculele au fost vandute mai mult in baza fotografiilor de pe internet, pentru ca au fost acoperite de zapada o mare parte din timp. De aceea trebuie sa ai o echipa care sa promoveze produsele. Noi activam in aceasta divizie exact ca un dealer second-hand."

In oferta ANAF sunt prezente preponderent automobile Dacia cu o vechime mai mare de 10 ani si preturi intre 600 si 2.000 de lei, dar si autoutilitare Roman, Citroën, Dacia, Renault sau Iveco. In cazul Daciilor vechi de peste 10 ani ANAF ar putea obtine un pret mai bun decat cel din cadrul licitatiei daca le-ar inscrie in programul Rabla, unde un voucher primit in schimbul automobilului are o valoare de 3.800 de lei.

"Am casat deja un automobil si ma gandesc chiar sa merg pana la Craiova sau la Ramnicu Valcea sa iau la licitatie inca o Dacie. Costa 800 - 1.000 de lei, mai ieftin decat un voucher care se vinde acum cu 1.800 - 2.000 de lei", a declarat George Florescu, care urmareste achizitia unui automobil nou prin utilizarea voucherelor din programul Rabla.