Cum a cumparat constructorul Atrium Arad jumatate din mall cu o zi inainte de deschidere

Autor: Cristi Moga 22.03.2010

Mallul Atrium Center din Arad, a carui inaugurare este programata pentru aceasta dupa-amiaza, si-a schimbat actionariatul cu doar cateva ore inainte de deschiderea portilor, firma care s-a ocupat de constructie - Arcadom, parte a grupului maghiar TriGranit - devenind actionar cu o participatie de 50%, in urma unei tranzactii de 6 milioane de euro.

Dezvoltarea mallului de 70 de milioane de euro din Arad a fost inceputa de fondul britanic de investitii Carpathian (75%) si o firma a omului de afaceri Michael Israeli (25%). In acest parteneriat ar fi trebuit realizate patru centre comerciale - in Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare -, dar britanicii au decis sa iasa din proiectele de la Arad si Cluj.

"Eu, alaturi de mai multi manageri ai Atrium Centers, am cumparat actiunile pe care cei de la Carpathian le detineau in proiectele din Arad si Cluj, iar ulterior am decis vanzarea unei participatii de 50% in mallul din Arad catre antreprenorul general, Arcadom, intr-o tranzactie de sase milioane de euro, in care am iesit practic pe break-even", a declarat pentru ZF Michael Israeli, fondatorul companiei Atrium Center.

Investitia de peste 70 de milioane de euro in mallul Atrium Center Arad a fost realizata cu ajutorul unui credit de 59 de milioane de euro obtinut de la MKB Bank, a carui rambursare va fi acum suportata de ambele companii.

Ca urmare a acestei tranzactii, britanicii de la Carpathian sunt mai aproape de un exit de pe piata locala (mai detin participatii in doua terenuri din Baia Mare si Satu Mare si proiectul Macromall din Arad), in timp ce firma de constructii a grupului TriGranit face prima achizitie pe piata imobiliara locala, intr-o achizitie care la prima vedere pare neobisnuita.

"Prin vanzarea participatiei catre Arcadom ne-am asigurat ca proiectul va fi finalizat la timp, dar am obtinut si fonduri pentru operarea mallului in urmatoarea perioada", a mai spus Michael Israeli.

Reprezentantii Carpathian si Arcadom nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

"Tranzactia aceasta a fost negociata timp de noua luni, iar de trei ori s-a schimbat structura radical - pentru fiecare din acestea au fost facute cel putin zece variante de contracte. Achizitia a implicat totodata cinci jurisdictii, in Ungaria, Romania, Olanda, Cipru si Marea Britanie, fapt ce a facut contractul cu atat mai complex", a declarat si Alin Buftea, partener al firmei de avocatura DLA Piper, care a asistat Atrium Centers si in aceasta tranzactie.

Proiectul din Arad este primul mall inaugurat in afara Capitalei in acest an, cu o suprafata inchiriabila de circa 30.000 de metri patrati si un grad de preinchiriere de 92%. Principalii chiriasi sunt Billa, C&A, New Yorker, Waikiki sau Altex, agentul de inchiriere a proiectului fiind firma DTZ Echinox. La sfarsitul lunii august in cadrul mallului va fi deschis si un cinematograf cu zece sali operat de compania Cinema City.

Recent, un alt centru comercial din provincie si-a schimbat proprietarii, dupa ce grupul Avrig 35 a vandut spatiile magazinelor Auchan si Bricostore din cadrul proiectului Iris Pitesti catre fondul sud-african NEPI.