Fiecare roman a pierdut o vacanta de 1.000 de euro din cauza crizei. Cum comentati?

Autori: Izabela Badarau , Claudia Medrega 22.03.2010

PIB-ul din 2009 a cunoscut cea mai abrupta scadere din ultimele doua decenii ca valoare absoluta, in euro.



Produsul Intern Brut pe locuitor a scazut cu 1.100 de euro anul trecut, pana la 5.390 de euro, din cauza crizei economice, Romania intorcandu-se doi ani inapoi din drumul spre convergenta la Europa de Vest. Astfel, Produsul Intern Brut a scazut de la 140 mld. euro la 116 mld. euro, pierzand astfel 24 mld euro.

Romania se claseaza astfel pe locul 26 in Uniunea Europeana, reusind sa depaseasca doar Bulgaria, unde PIB-ul pe locuitor a ajuns la 4.454 de euro, potrivit datelor Eurostat si calculelor ZF.

La varful UE, trei tari au un PIB pe locuitor de peste 35.000 de euro, chiar si dupa un an si jumatate de recesiune: Luxemburg - 76.049 euro, Danemarca - 40.397 euro, Irlanda - 36.901 euro, ceea ce arata distanta economiei romanesti fata de economiile dezvoltate. Vecinii nostri unguri au pierdut 1.226 euro /cap de locuitor, ajungand la un PIB/capita de 9.280 de euro. Polonia este la 8.131 de euro, Cehia la 12.832 de euro, iar Grecia la 21.091 euro pe cap de locuitor.

Indicatorul arata puterea economica a unei tari, fiind mai relevant in comparatii decat alti indicatori precum PIB-ul absolut sau evolutia economiei. "Vom recupera ce am pierdut in criza in decurs de doi ani", sustine presedintele Comisiei Nationale de Prognoza Ion Ghizdeanu. La sfarsitul anului 2009 si inceputul acestui an au fost vizibile semnale incurajatoare de redresare si de reluare treptata a cresterii economice, a declarat ieri si Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica (INS). "Semnalele nu sunt suficient de solide pentru a vedea un trend accelerat de crestere", a precizat insa presedintele INS.

Nivelul mediu al indicatorului PIB pe locuitor in UE a scazut cu aproape 1.500 de euro, pana la o valoare de 23.637 de euro. Romania detine doar 23% din nivelul mediu european in 2009. Ponderea a scazut de la 26% cat era in 2008.

Totusi, Romania a plecat de foarte jos: in 2000, nivelul PIB pe locuitor era doar la 9% din media europeana, in 2004 a ajuns la 13%, iar in 2006 la 19%.

Romania continua sa detina doar un sfert din nivelul mediu al PIB pe locuitor din Uniunea Europeana, ba chiar ponderea a scazut de la 26% la 23% in ultimii doi ani.

La aderarea in Uniunea Europeana, Romania avea tot 23% din nivelul mediu al PIB pe locuitor, cat are si dupa doi ani de la aderare.

"N-am realizat nicio convergenta la zona euro. Criza a incetinit sever procesul de convergenta, iar revenirea la nivelul de crestere economica dinainte de 2008 va dura mult timp, recuperarea va fi anevoioasa", comenteaza Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza din 2007 arata ca Romania ar putea ajunge in 2013 la nivelul de 50% din media europeana, luand in considerare nivelul de trai, masurat ca PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumparare.

Acest indicator ia in calcul si diferentele dintre nivelurile preturilor din tarile analizate, fiind un indicator si mai bun in comparatiile dintre tari, insa acesta nu a fost publicat inca de Eurostat pentru anul 2009.

De asemenea, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu afirma cu entuziasm in septembrie 2008 ca Romania ar putea deveni a saptea sau a opta putere economica a Europei pana in 2014.

Ce sanse mai exista sa ne apropiem de astfel de tinte?

"Bineinteles ca avem sanse sa mai recuperam. Sper sa reluam din nou cresterea economica, cu ritmuri mai mari decat media europeana, si sa ne apropiem de nivelul economiilor dezvoltate din UE. Si ei vor sa crestem, de asta ne-au acceptat si acesta este fundamentul Uniunii. Sa ajunga toate tarile la un anumit nivel de dezvoltare. Dar criza ne-a incetinit drumul pe care-l aveam in procesul de convergenta la zona euro", apreciaza academicianul Lucian-Liviu Albu.

"Romania se confrunta in continuare cu recesiunea, dar la cote sensibil apropiate de alternativa de a iesi curand din aceasta stare", a declarat ieri Vergil Voineagu, presedintele INS. El a precizat ca anul trecut sectorul serviciilor a acoperit 50,1% din PIB, contribuind, in premiera, cu mai mult de jumatate la valoarea adaugata bruta din economie. Totodata, industria si-a majorat ponderea, cu aproape un punct procentual, la 23,8%, de la 22,9% in 2008.

Industria si exporturile au fost motoarele economiei anul trecut.

In schimb, ponderea agriculturii a scazut, ceea ce este ingrijorator avand in vedere ca in acest domeniu lucreaza 30% din populatia ocupata si tinand cont de potentialul agrar al Romaniei, potrivit sefului INS.

La cine ne raportam

Topul primelor trei tari din UE dupa nivelul de dezvoltare nu s-a schimbat odata cu criza si nici urmatoarele tari din esalonul doi nu si-au pierdut pozitia in clasament: Olanda, Austria, Finlanda, Belgia si Suedia si Franta au avut un PIB pe locuitor de peste 30.000 de euro anul trecut.

Romania nu era prezenta, in 2007, cu niciuna din cele opt regiuni de dezvoltare in topul primelor 20 la nivelul Uniunii Europene in functie de PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumparare.

"In schimb, cu sase din cele opt regiuni de dezvoltare - respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Centru, Romania era prezenta in cele mai slabe 20 de regiuni", a spus Voineagu.

Doar bulgarii sunt mai saraci ca noi

PIB-ul pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare era in 2007 de 24.900 de euro la nivelul UE, respectiv 10.400 de euro pentru Romania. In 2008, acesta a urcat la 12.045 de euro, iar in 2009, indicatorul a coborat la 10.977, potrivit estimarilor Raiffeisen Bank.

Restul pozitiilor din topul celor mai sarace 20 de regiuni din UE erau ocupate de Bulgaria, Polonia si Ungaria. Bulgaria si Polonia aveau in 2007 cate cinci regiuni, iar Ungaria avea patru prezente in clasamentul celor mai sarace.

Singurele exceptii din Romania, care nu apar in clasamentul celor mai sarace din Uniunea Europeana sunt regiunea Bucuresti - Ilfov si regiunea de Vest. Primele trei regiuni, in functie de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, erau in 2007 Londra, Luxemburg si Bruxelles.