Comisia Europeana: Sanctiunile pentru coruptia la nivel inalt sunt prea usoare in Romania

Autor: Iulian Anghel 23.03.2010

Raportul intermar al Comisiei Europene privind justitia in Romania, publicat astazi, apreciaza ca pedepsele aplicate de instante pentru fapte de mare coruptie nu sunt in masura sa descurajeze fenomenul intrucat sunt prea usoare.

La peste trei ani de la data aderarii la UE, Comisia continua sa monitorizeze Romania si Bulgaria pe aspectul ce priveste functionarea justitiei si nu sunt semnale clare ca raportul complet ce va fi publicat in vara va inlatura aceasta monitorizare.
Totusi, Comisia apreciaza in raportul de astazi ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) isi mentine rezultatele bune din ultima perioada si noteaza ca incep sa se regaseasca progrese si la instante pentru cazurile de coruptie la nivel inalt.

Ce spune raportul:
- Numarul total al condamnarilor definitive crescand cu o treime in 2009 comparativ cu 2008.
- Cu toate acestea, sanctiunile aplicate de instante pentru cazurile de coruptie la nivel inalt, in ansamblu, par in continuare prea usoare si nedisuasive, ca in perioadele precedente: in jumatate din hotararile finale de condamnare s-a aplicat pedeapsa minima, iar in trei sferturi din acestea sanctiunile sunt suspendate.
- In cazurile mediatizate procesele sunt in continuare indelungate. In toate cazurile in care erau implicati acuzati de la nivel inal, s-au ridicat cel putin o data exceptii de neconstitutionalitate care au amanat procesele cu cel putin sase luni fiecare.
- Romania nu a reusit sa mentina ritmul reformelor in domeniul justitiei, inregistrand rezultate modeste, capacitatea sistemului judiciar fiind afectata de pierderea personalului.
- Pe de alta parte, strategiile locale de combatere a coruptiei, pregatite de parchetele din teritoriu, par a da rezultate avand in vedere numarul trimiterilor in judecata, iar DNA a cooperat eficient cu procurorii judeteni.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat astazi ca raportul transmite un mesaj important privind necesitatea modernizarii justitiei.