Business Construct: Repartitoare - Cum se reduc costurile cu energia termica cu 40%

Autor: Vlad Anastasiu 23.03.2010

Instalarea si utilizarea corecta a robinetilor termostatici impreuna cu evidentierea corecta a costurilor cu energia termica prin instalarea de repartioare pot reduce consumul cu 20% pana la 40% in functie de constructia imoblilului si gradul de izolare al acestuia. Cu toate acestea, peste jumatate din fondul locativ din Romania nu are instalate asemenea aparate.



Instalarea si utilizarea robinetilor termostatici impreuna cu repartitoarele de costuri de incalzire reduc consumul de energie termica cu peste 35% si implicit si costurile cu aceasta, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Techem, calculul fiind realizat pe baza statisticilor elaborate de Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si se aplica consumului de energie termica din Bucuresti.

"Prin instalarea si utilizarea robinetiilor termostatici, impreuna cu repartitoarele de cladura, consumul de energie termica necesara incalzirii unei locuinte se reduce cu pana la 37%, in timp ce media europeana ajunge pana la 25%. Diferenta dintre media nationala si cea europeana este data de faptul ca majoritatea locuintelor din vestul Europei sunt dotate inca din constructie cu robineti termostatici, dar fara repartitoare, si fara o evidenta clara a costurilor, locatarii n-au tendinta sa economiseasca", a explicat Petco Uzunov, directorul general al Techem in Romania.

Compania este membra a grupului german Techem, furnizor de servicii in domeniul energiei, care pe plan mondial a realizat afaceri de 625 mil. euro anul trecut. In Romania afacerile Techem s-au ridicat in 2009 la 9,6 mil. lei, respectiv 2,2 mil. euro, in crestere cu 5% fata de anul precedent.

"Prin utilizarea robinetilor cu cap termostatic se poate reduce consumul de energie termica inregistrat la bransamentul unui imobil cu un procent variabil intre 20% si 40%, in functie de tipul constructiv al imobilului", a precizat si Cristian Ispas, directorul de marketing al companiei Ista Romania, subsidiara locala a Ista, producator german de repartitoare de costuri de incalzire. Ista Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri pe plan local de aproximativ 3,9 milioane de euro, in crestere cu 14% fata de 2008.

Doar 46% au repartitoare. Potrivit datelor furnizate de Techem, in Romania exista aproximativ 680.000 de apartamente care sunt dotate cu repartitoare de caldura, numarul unitatilor instalate fiind de circa 2,6 milioane la nivel national. Astfel, doar 46% din totalul numarului de apartamente din Romania sunt dotate cu repartitoare de caldura.

Circa 800.000 de apartamente necesita in continuare dotarea cu repartitoare de caldura, astfel ca piata potentiala pentru asemenea echipamente se ridica la circa 309 mil. lei (73,5 mil. euro), fiind necesare in continuare 2,9 milioane de repartitoare de caldura, calculat la un necesar de 3,6 unitati pe apartament, la un pret mediu de 105 lei pe unitate.

Numarul total de apartamente din Romania racordate la sistemul central de termoficare este de circa 1,5 milioane, de doua ori mai mic decat la inceputul anilor '90. "In anii '91-'92 existau aproximativ 3 milioane de apartamente conectate la sistemul central de termoficare in Romania. De atunci numarul apartamentelor racordate la sistemul central de termoficare s-a redus considerabil in principal din cauza inchiderii unor furnizori de agent termic. Astfel in 2004 existau circa 1,9 milioane de locuinte bransate la sistemul central de termoficare, dar in urma trendului de debransare din perioada 2004-2007, circa 500.000 de apartamente au iesit din sistem, ramanand efectiv 1,5 milioane de locuinte bransate in prezent", a explicat Uzunov.

Techem detine pe piata locala aproximativ 720.000 de repartioare, ceea ce inseamna o cota de piata de circa 30% fiind al doilea jucator pe piata. Dintre acestea aproximativ 28% sunt repartitoare cu emitator radio, care permite citirea din afara apartamentului.

Reprezentantii Ista apreciaza un potential al pietei ceva mai mare, cu un plus de 150.000 de apartamente peste estimarile Techem, astfel numarul apartamentelor necontorizate se ridica la 950.000.

"Volumul pietei de repartioare este estimat undeva la 42%, respectiv 687.000 de apartamente contorizate, in timp ce valoarea potentiala a pietei de repartioare este undeva la 950.000 de apartamente necontorizate", a precizat Ispas de la Ista. Potrivit propriilor estimari, Ista detine in Romania o cota de piata de aproximativ 42%, reprezentand circa 260.600 de apartamente, cu un numar total de 960.200 de repartitoare.

Preturi mici, economii mari. Pretul unui set, care cuprinde atat robinetii termostatici, cat si repartioarele de costuri si montajul, variaza intre 70 si 150 de lei, in timp ce tariful pentru citirea si esalonarea consumului se ridica la circa 2,4 lei pe aparat. Astfel, tariful de esalonare a costurilor de inclazire pe apartament este de aproape 9 lei/luna.

"Veniturile medii anuale din servicii realizate de Techem in Romania depasesc 8 milioane de lei, dar sunt influentate de factorii de mediu, de cat timp se livreaza agent termic in sistem. Luam in calcul o utilizare de aproximativ 5,5 luni pe an", a explicat Uzunov.

In acest an, ambii executivi apreciaza o crestere a pietei de repartitoare, populatia fiind motivata de exemplele de reducere a costurilor cu incalzirea, prin montarea de robineti termostatici si repartitoare de costuri, dar si prin reabilitarea termica a cladirilor, in ultimul caz fiind posibila o reducere a facuturii pentru energie termica cu pana la 70%.

"In ceea ce priveste anul 2010 preconizam o usoara crestere a pietei, avand in vedere experienta pozitiva dobandita in timpul acestei ierni de catre cei care au avut repartitoare si mai ales de catre cei care au reusit sa isi izoleze condominiul si au avut si repartitoare. In ultimul caz, reducerea facturii a fost cu pana la 70% fata de blocurile neizolate si fara repartitoare", a precizat Ispas.

Pentru acest an reprezentantul Ista estimeaza o crestere usoara a cifrei de afaceri de putin peste 10%, la 4,3 milioane de euro.

Stam mai rau ca vecinii. Potrivit statisticilor Techem, Bulgaria are cel mai ridicat grad de echipare cu repartitoare a locuintelor din regiunea Europei de Est, de circa 96% din totalul fondului locativ. In top urmeaza Cehia cu o pondere de 77% si Slovacia cu 76%, in timp ce Polonia, cea mai mare piata din regiune, estimata la 5,5 milioane de apartamente, are un grad de echipare de 54%.

"Gradul mare de echipare din Bulgaria se datoreaza legislatiei care a impus montarea de repartitoare si care, spre deosebire de Romania unde de asemenea exista o astfel de reglementare, in Bulgaria s-au adoptat si sanctiuni impotriva celor care nu au respectat

legea", a explicat Wojciech Lubiniecki, directorul regional al Techem pentru Europa de Est.

Legislatia din Romania prevedea ca data limita pentru montarea de robineti termostatici si repartitoare de costuri septembrie 2009, insa legea nu precizeaza nicio masura de impunere sau contraventie. "Evolutia sub asteptari din 2009 a pietei de repartitoare se datoreaza legislatiei incomplete si neclare", a precizat si Ispas, reprezentantul Ista.

Pe langa carentele legii, directorul Techem apreciaza ca o alta solutie pentru echiparea locuintelor cu repartitoare o reprezinta subventionarea din partea statului, model adoptat de Ungaria.

Sfaturile producatorilor

Scaderea consumului de energie termica se face pe principiu "sa consumam cat si cand avem nevoie". Iata cateva dintre cele mai importante metode de optimizare a consumului de energie termica:

Iarna:

Vara:

1. Apometre radio pentru apa calda si apa rece

2. Apometru radio pentru apa rece pentru instalatiile de racire

3. Apometru radio pentru apa calda pentru instalatiile de Incalzire

4. Repartitor radio pentru calorifer