Trei din sapte banci grecesti au avut pierderi

Autor: Liviu Chiru 23.03.2010

Din cele sapte banci cu actionariat elen, patru au terminat anul trecut pe plus, insa castigul acestora a fost cu mult depasit de pierderile acumulate de celelalte trei, potrivit datelor calculate conform standardelor locale de contabilitate. Acestea difera uneori substantial de cele calculate conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara.

Cele sapte grupuri financiare elene prezente pe piata locala au inregistrat anul trecut o pierdere neta cumulata de circa 77 mil. euro (conform standardelor locale de contabilitate), in conditiile in care, la fel ca restul jucatorilor, s-au confruntat cu probleme legate de deteriorarea portofoliilor de credite. In schimb, grecii au reusit sa isi conserve cota de piata dupa active, la circa 17%.

Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de Bancpost, cu un minus de 72 mil. euro, banca fiind nevoita sa adopte un plan de masuri dure de reducere a costurilor, care a inclus si inchiderea de unitati si disponibilizari de personal. Efectele ajustarii s-au vazut insa in trimestrul al patrulea, cand banca a revenit pe profit. Grupul Eurobank a raportat o pierdere de

8 mil. euro din operatiunile din Romania.

Pierderi considerabile au inregistrat insa si jucatorii ale caror subsidiare locale sunt de talie mica. Emporiki a pierdut 19 milioane de euro, iar Marfin 17 milioane de euro. Alpha, Piraeus, Banca Romaneasca, dar si ATE Bank au ramas pe plus, cu un castig cumulat de pana in 33 de milioane de euro.

Doua banci cu actionariat elen - Alpha Bank si Bancpost (controlata de Eurobank EFG) - intra in top 10 dupa activele inregistrate local, plasandu-se pe locurile patru si respectiv noua, la sfarsitul anului trecut. Piraeus si Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Greece) se plasau in decembrie pe locurile 11 si respectiv 12.

Cota de piata dupa active cumulata la sfarsitul anului trecut era de 17,4% dintr-un total de 78,5 mld. euro, adica 13,6 mld. euro. La nivel agregat, cota de piata a fost relativ stabila, insa aceasta in conditiile in care Alpha Bank a castigat puternic teren, urcand cu aproape un pucnt procentual, la 6,4% din active, in timp ce restul jucatorilor au pierdut teren.