Volksbanken ar putea vinde divizia din Est pentru 1,1 mld. euro

Autor: Cristina Rosca 23.03.2010

Grupul austriac Osterreichische Volksbanken ar putea sa isi vanda divizia din Europa de Est, din care face parte si Romania, pentru "cel putin" 1,1 mld. euro, potrivit cotidianului Die Presse, care nu precizeaza sursa informatiilor, scrie Bloomberg.

Volksbanken detine o participatie de 50,1% in cadrul diviziei sale din regiune, creditorii francezi si germani detinand restul de actiuni, potrivit ziarului cu sediul la Viena. Aceasta divizie a anuntat pentru 2009 un profit operational (EBITDA) de 47,5 mil. euro, in scadere cu 47%.

Directorul executiv al grupului austriac, Gerald Wenzel, va prezenta planurile de viitor ale bancii atunci cand va anunta rezultatele financiare pe 2009, in data de 21 aprilie.

La sfarsitul anului trecut au aparut zvonuri potrivit carora Volksbank a intrat pe lista de supraveghere a bancii centrale. Banca centrala a Austriei si grupul Osterreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank, au dezmintit ca grupul bancar ar avea probleme severe si s-ar afla sub supraveghere in vederea nationalizarii.

Osterreichische Volksbanken, cea de-a patra banca din Austria ca marime si totodata cea mai importanta institutie cooperativa, face parte insa din categoria jucatorilor cu greutate. Cu toate acestea, probleme exista. Grupul a avut un an 2009 dificil, raportand in trimestrul trei o pierdere de 468 mil. euro. Banca a anuntat ca se asteapta ca si ultimul trimestru al anului sa fie unul dificil din cauza operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) si a cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante. Potrivit estimarilor, pierderile grupului inainte de aplicarea taxelor vor fi de aproximativ 1 mld. euro.

La inceputul anului trecut, Volksbanken a primit 1 mld. euro de la statul austriac pentru a-si majora baza de capital.

In Romania, Volksbanken controleaza Volksbank, situata pe pozitia a treia in topul celor mai mari banci de pe piata locala in 2009 dupa cota de piata. Volksbank a ajuns la o cota de 6,6%, in scadere de la 6,8% in 2008. Creditorul a intrat pe pierdere si pastreaza un minim avans la active in fata Alpha Bank, care si-a marit cota de piata la 6,4%.

RI si RZB confirma planurile de fuziune

Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB) si subsidiara sa listata la bursa, Raiffeisen International Bank-Holding (RI), au confirmat intentiile lor de fuziune, scrie Portfolio. RZB si RI au dezvaluit pe 22 februarie ca analizeaza posibilitatea unei fuziuni ca o optiune strategica. Consiliile directoare ale celor doua companii au confirmat ca "merg pe ideea acestei fuziuni, care ar unifica principalele afaceri ale RZB - in special afacerile cu clienti corporate din Austria si din strainatate - cu cele ale Raiffeisen International". In 2009 RZB a obtinut EBITDA de 824 mil. euro, in crestere cu 38% an la an. Rezultatele Raiffeisen International, al carei EBITDA a fost de 368 mil. euro, au fost peste estimari, insa in scadere cu 74% fata de 2008.