Raiffeisen: Multi clienti in executare silita gasesc solutii in ultima clipa

Autor: Razvan Voican 23.03.2010

Raiffeisen Bank a restructurat anul trecut 12.000 de credite pentru persoane fizice si 800 pentru IMM-uri.



Valoarea creditelor de retail care au fost restructurate anul trecut de Raiffeisen s-a ridicat la 100 mil. euro, in timp ce pe segmentul companiilor circa 5% din portofoliul de imprumuturi a beneficiat de diferite forme de asistenta, afirma Bogdan Popa, directorul financiar al bancii.

El a precizat ca volumul provizioanelor pentru risc de credit a ajuns la 176 mil. euro, aproape dublu fata de nivelul din 2008, acoperind 6,8% din portofoliul total de credite.

Cat priveste cazurile in care se ajunge la executarea silita a clientilor care au garantii imobiliare, presedintele bancii, Steven van Groningen, spune ca din 160 de licitatii anuntate, mai putin de 40 au fost duse pana la capat pentru ca multi clienti gasesc solutii in ultima clipa sau accepta o alta solutie din partea bancii.

In acelasi timp, el sustine ca Raiffeisen a continuat sa dea credite, acordand 55.000 de imprumuturi noi pentru persoane fizice. "Creditarea este activitatea de baza pentru o banca si am dat cat am putut. Sistemul bancar a fost mai aspru cu conditiile de finantare anul trecut, dar nu acesta a fost cel mai important factor de scadere a creditului, ci lipsa cererii. La noi rata de respingere a solicitarilor a crescut fata de 2008, dar nu foarte mult."

Totusi, creditarea a franat puternic la Raiffeisen in 2009, ca si pe ansamblul pietei: creditele noi pentru persoane fizice au reprezentat circa 20% din volumul vanzarilor pe 2008, in timp ce pentru companii finantarea s-a mentinut la 50%. Astfel, soldul total al creditelor a scazut cu 3,5%, pana la 2,58 mld. euro, din care creditele de retail reprezinta 1,48 mld. euro. In acelasi timp, banca a externalizat credite de 1,5 mld. euro, in mare parte finantari corporate.

Depozitele au scazut si mai mult, cu 7,3%, pana la 3,38 mld. euro, din care persoanele fizice detin o cota de circa 2 mld. euro. "Am mentinut un raport credite/depozite foarte sanatos, de 76%, desi a fost o lupta dura pe depozite anul trecut si noi n-am considerat oportun sa platim dobanzi atat de mari pentru ca n-am avut nevoie", spune Van Groningen.

Desi personalul s-a redus cu circa 600 de angajati, pana la 6.138, banca nu a reusit sa taie costurile pe cat de repede au scazut veniturile.

Astfel, veniturile totale au scazut cu 16%, iar costurile s-au redus cu 7,4%, rezultand o deteriorare a raportului cost/venit de la 54,2% in 2008 la 60,1% in 2009.

De asemenea, caderea profitului net cu 55% s-a reflectat in scaderea rentabilitatii capitalurilor proprii (ROE) de la 32,2% la 14,5%. Bogdan Popa, directorul financiar, spune ca dintre toate categoriile de venituri anul trecut au crescut doar cele din tranzactii si investitii. "Veniturile din dobanzi au scazut cu 16% pentru ca nu am transferat asupra clientilor toata cresterea de costuri de pe pasive. Veniturile din comisioane au coborat cu 20%, iar cele din tranzactii valutare cu 30% pe fondul scaderii semnificative a volumului de plati si de operatiuni FX."

Desi banca a facut profit de 74 mil. euro, intregul grup Raiffeisen Romania a raportat un castig de numai 40 mil. euro. Van Groningen pune aceasta diferenta pe seama "pierderii semnificative" inregistrate de Raiffeisen Leasing.