Ce sanse sunt ca Fondul Proprietatea sa fie listat in 2010

Autor: Roxana Pricop 23.03.2010

Din 2005, cand a fost infiintat Fondul Proprietatea, in fiecare an oficialii au promis listarea acestuia pe Bursa, insa la fiecare sfarsit de an s-a constatat esecul acestui demers. Dupa cinci ani, Fondul este in continuare doar partial functional, iar tot mai multe persoane care ar trebui sa primeasca actiuni ca despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist se adreseaza instantelor pentru a-si recupera banii. Listarea Fondului Proprietatea este asteptata cu interes si de investitorii straini, insa brokerii locali spun ca sunt putine sanse ca ea sa se produca in 2010.



Teoretic, listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti se poate realiza in cele noua luni care mai sunt pana la sfarsitul anului, insa ritmul lent in care Guvernul si Parlamentul rezolva problemele legislative fac ca sansele de listare in 2010 sa fie tot mai mici, spun specialistii de pe piata de capital.

Fondul a selectat un intermediar pentru listare inca din 2006 in firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, iar actionarii au aprobat listarea Fondului inca de acum trei ani.

Brokerii spun ca atat timp cat statul roman este actionar majoritar la Fond nu exista garantii ca Fondul va fi listat si ca este foarte dificil de facut previziuni privind momentul listarii. Pana si actuala conducere a Fondului, in frunte cu Ionut Popescu, evita sa dea termene privind momentul listarii. In schimb, directorul general al Fondului a oferit garantii ca exista vointa din partea politicienilor.

"Pentru ca Fondul este o firma de stat, este greu de facut estimari. Analizand datele actuale, sansele ca Fondul sa fie listat in 2010 sunt mici. In rastimpul ramas pana la finele anului trebuie rezolvate o serie de aspecte juridice si legislative care sa faca listarea posibila. Intr-un scenariu optimist, vad listarea Fondului in luna decembrie. In versiunea pesimista, nu vad Fondul listat deloc", a spus Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities, unul dintre intermediarii contactati de actuala conducere pentru a se ocupa de listare.

Listarea in decembrie - cel mai optimist scenariu

Alaturi de BT Securities din consortiul de cinci intermediari mai fac parte BRD- SocGen, ING Bank, Raiffeisen Capital & Investment, si KBC Securities. Cele cinci firme s-au angajat sa faca gratis prospectul de emisiune doar daca listarea va avea loc fara oferta publica de titluri.

Scenariul avansat de Nilas pentru listarea in decembrie presupune ca in luna iunie Franklin Templeton sa se instaleze la conducerea Fondului, pana in iulie sa fie rezolvate problemele legislative, in septembrie-octombrie sa fie semnat contractul de intermediere si intocmit prospectul de emisiune, pentru ca in decembrie Fondul sa se listeze direct, fara oferta publica de titluri.

Problemele care tin pe loc listarea si asteapta solutie de la Guvern si Parlament sunt actiunile ramase neplatite de Ministerul Finantelor Publice in valoare de circa 500 mil. lei si Ordonanta 81 din 2007 aflata in proces de modificare de mai bine de un an si care obliga statul sa deruleze o oferta publica de titluri, blocand acordarea titlurilor de despagubire in primele saptamani de tranzactionare ale actiunilor la Bursa. Pe umerii actualei conduceri atarna inregistrarea Fondului la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, dar nu inainte de a evalua activele si de a regla capitalul social cu valoarea activelor.

Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest, este de aceeasi parere si plaseaza listarea Fondului in ultimul trimestru al anului.

"In trimestrul al patrulea ar putea avea loc listarea, daca se doreste acest lucru. Pregatirile pentru listare si care tin de piata de capital dureaza intre trei si sase luni, in ceea ce priveste aspectele legislative nu pot face predictii, pentru ca statul este implicat", a spus el.

Actionarii spun ca nu mai conteaza "cand", ci "cum" si cu ce pret

Actualul director general Ionut Popescu a anuntat ca vrea sa demareze procedurile de listare inainte ca Franklin Templeton sa preia managementul activelor de circa 3 mld. euro. Brokerii sustin ca acest lucru este doar teoretic posibil din cauza unor aspecte juridice.

Pe de alta parte, actionarii privati sustin ca actuala conducere nu ar trebui sa grabeasca listarea, ci aducerea echipei Templeton la carma Fondului.

"Pentru mine este un mare mister de ce se tot semneaza contractul de administrare si Franklin Templetonu a preluat inca managementul. Ar fi o mare greseala ca Fondul sa se listeze inainte ca Templeton sa preia fraiele si sa faca ordine in companie. Templeton, alaturi de intermediarul ales, sunt cei care trebuie sa decida asupra momentului si pretului de listare. Astfel ca nu prea vad cum se poate face listarea in mod profesionist si in avantajul actionarilor pana la finele anului", a spus John Chrissoveloni, actionar la Fond cu 17 milioane de actiuni.

Desi a fost desemnat administrator in iunie anul trecut, echipa Franklin Templeton in frunte cu Mark Mobius nu s-a instalat inca in birourile Fondului Proprietatea. Pentru preluarea mangementului, trebuie luata o hotarare de guvern care sa constate noul administrator si o Adunare Generala a Actionarilor care sa aprobe schimbarea managementului. Pana in prezent, nu a fost convocata AGA.

"Dupa ce avem hotararea de guvern care sa constate modificarea managementului Fondului si va fi rezolvata problema privind actiunile ramase neplatite de Finante, vom convoca AGA care sa aprobe numirea Templeton in functia de administrator", a spus Ionut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea.

La aproape sase luni de la momentul in care Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, a deschis sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, Mobius va fi din nou prezent la Bucuresti pentru a deschide sedinta de tranzactionare de maine, 25 martie.

2006

2007

2008

2009

2010