RCS&RDS lanseaza internet si telefon fix prin reteaua 3G la 10 lei pe luna

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 24.03.2010

RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom locale, a lansat o oferta prin care le propune clientilor existenti pentru serviciile sale de televiziune sa cumpere si telefonie fixa si internet printr-un echipament care se conecteaza la reteaua de telefonie mobila 3G, la preturi care pornesc de la 10 lei (2,45 euro) pe luna.

Una dintre cele mai importante mize ale acestei lansari o reprezinta baza de 1,1 milioane de clienti pe televiziunea prin satelit, aflata preponderent in mediul rural, pe care RCS&RDS spera sa o convinga sa achizitioneze un nou serviciu. Cea mai mare companie telecom controlata de un roman, cu afaceri de 710 mil. $ anul trecut, spera ca astfel sa profite de faptul ca in mediul rural si in orasele mici infrastructura de telefonie fixa este inexistenta sau are o acoperire redusa. Pana acum, aceasta strategie de a convinge clientii de TV sa cumpere si alte servicii a dat rezultate: din cei 2,7 milioane de clienti pe serviciile TV ai RCS&RDS din Romania 1,1 milioane au cumparat si internet fix, 1,5 milioane - telefonie fixa (prin cablu), iar 1,35 milioane - telefonie mobila. De altfel, cifrele au fost suficient de mari cat sa atraga atentia gigantului Deutsche Telekom, care nominalizeaza acum operatorii TV care se extind agresiv pe segmentul telecom pe lista celor mai importante amenintari competitive.

"Asa cum o arata cazul RCS&RDS si UPC, din ce in ce mai multi operatori de servicii TV intra pe pietele noastre. Ceea ce vedem este ca disponibilitatea ridicata a oamenilor de a plati pentru TV este o metoda de a ne pastra clientii si de a reduce numarul celor care renunta la serviciile noastre, in special la telefonia fixa", declara recent Guido Kerkhoff, managerul Deutsche Telekom (DT) care raspunde de anul trecut de operatiunile nemtilor in Europa de Sud-Est. DT controleaza in Romania companiile Romtelecom, Cosmote (Zapp) si Germanos. Pentru a profita de apetitul clientilor pentru servicii TV, grupul german vrea sa ajunga in 2012 in Europa de Sud-Est la 3 milioane de clienti si venituri de 500 mil. euro din TV, fata de 1,9 mil. clienti si 200 mil. euro venituri in 2009. Romtelecom avea la finele anului trecut putin peste 0,9 milioane de clienti pe TV, fiind numarul trei pe piata, dupa RCS si UPC.

Prin oferta de telefonie fixa si internet prin reteaua 3G, RCS&RDS intra in competitie cu Orange si Cosmote (Zapp), care au oferte asemanatoare insa la tarife mai mari. La Orange, spre exemplu, cel mai mic tarif lunar pentru un pachet care include servicii de telefonie fixa si internet este de 11,9 euro. Zapp, operator cumparat anul trecut de Cosmote, este prima companie care a lansat acest tip de serviciu in Romania, in anul 2006. Pe langa absenta unei retele de magazine si astfel a posibilitatilor mai mici de vanzare si suport pentru clienti, una dintre problemele competitive ale RCS&RDS in fata rivalilor este aria de acoperire a retelei proprii 3G, care ii limiteaza posibilitatea de a atrage noi clienti.

Pentru a avea acces la servicii clientii RCS&RDS primesc gratuit in custodie fie un echipament asemanator unui telefon fix, fie un modem la care se poate conecta un telefon fix. Ambele echipamente pot fi folosite pentru conectarea la internet. Oferta RCS& RDS de internet si telefonie fixa prin reteaua 3G este disponibila si pentru clientii companiei pentru serviciul de cablu TV sau telefonie fixa. De asemenea, in anumite zone din tara, RCS&RDS le ofera clientilor pentru cablu sau satelit TV posibilitatea de a achizitiona doar serviciul de telefonie fixa. La sfarsitul anului trecut RCS&RDS avea 90.000 de clienti pentru serviciul de telefonie fixa prin reteaua mobila. Orange, Vodafone, Cosmote (prin Zapp) si Romtelecom ofera de asemenea servicii de telefonie fixa prin reteaua mobila.