Chisu: Posibilitatile de crestere sunt mai reduse decat cele de corectie

Autor: Adrian Ionut Cojocar 23.03.2010

Bursa de Valori Bucuresti a consemnat ieri cresteri moderate pe fondul unui rulaj ceva mai ridicat, de aproape 9 mil. euro. Cel mai mult s-au apreciat SIF-urile, care au plusat in medie cu 2,4%, in timp ce primele 10 titluri din piata dupa lichiditate s-au apreciat cu 2%. Indicele general BET-C a urcat cu 1,9%. Brokerii sunt de parere ca pe masura ce indicii ating noi valori maximale, investitorii sunt tot mai prudenti in a-si pregati iesirea de pe piata, iar dupa cresterile din ultima luna exista un risc tot mai mare ca pe piata sa avem parte si de corectii.

"Ne apropiem de o suportabilitate maxima a cresterilor de pe Bursa si investitorii trebuie sa fie constienti ca posibilitatile de crestere de acum incolo sunt mai reduse decat cele ca piata sa inregistreze o corectie, si de care lumea trebuie sa fie constienta si precautia trebuie sa fie mult mai mult luata in considerare", spune Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Transferurile cu actiuni SIF Oltenia (SIF5) s-au ridicat ieri la 8,4 mil. lei (2,1 mil. euro), aproape un sfert din rulajul pietei, acestea avansand cu 2,3%.

Cresteri importante au consemnat si actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), respectiv de 3,2%, urmate de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care s-au apreciat cu 2,8%. Actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) au castigat 2,7% si respectiv 1,2%.

"Investitorii vor fi cu ochii la ce se intampla afara si in lipsa unor stiri interne se vor ghida dupa aceste evolutii. Daca vor creste pietele externe, vom creste si noi", considera Chisu.

Actiunile Petrom (SNP) au castigat 2,4%, iar cele bancare, BRD Société Générale (BRD) si ale Bancii Transilvania (TLV), s-au apreciat cu 1,3% si respectiv 2,2%.

Titlurile din domeniul utilitatilor publice, Transelectrica Bucuresti (TEL) si Transgaz Medias (TGN), au plusat cu 4,7% si respectiv 3,8%, acestea inregistrand cresteri de peste 45% de la inceputul anului, cu mult peste cele ale pietei.

"In ceea ce priveste actiunile Transelectrica si Transgaz exista un interes vadit pentru sectorul utilitatilor. Aceste doua actiuni, luate separat, se gasesc intr-o situatie si au rezultate total diferite, dar cresc impreuna, ceea ce inseamna ca este posibil ca niste fonduri sa achizitioneze titlurile la pachet, cumparand sectorul din care fac parte", este de parere Mihai Chisu.

El considera totodata ca avansurile inregistrate de titlurile de pe RASDAQ sunt pe fond speculativ si urmeaza aprecierile puternice din ultimele saptamani.

Actiunile companiei de petrol si gaze Armax Gaz Medias (ARAX) au urcat cu 7,3%, in timp ce actiunile Electroarges Curtea de Arges (ELGS) au sarit cu 9,4%. Aprecieri semnificative au inregistrat si actiunile firmelor de constructii Concefa Sibiu (COFI) si Comnord Bucuresti (COSC), ce au marcat aprecieri de 7,7% si respectiv de 7,5%.

Bursele europene au avut ieri o evolutie pozitiva, dupa inchiderea sedintei de ieri acestea consemnand cresteri de circa 0,5% pe principalii indici, in timp ce piata americana a deschis usor pe minus, ca urmare a unor date negative privind vanzarile de apartamente.

De urmarit astazi