Reportaj ZF: Arad - Cum s-a prezentat "orasul mallurilor" in ziua deschiderii proiectului Atrium Center - GALERIE FOTO

Autor: Cristi Moga 24.03.2010

Mallul Atrium Center din Arad, inaugurat ieri in urma unei investitii de 70 mil. euro, este primul deschis din cele 7-8 proiecte anuntate in Arad, dintre care cinci pe aceeasi strada, Aurel Vlaicu. In ziua deschiderii mallului, aradenii se aratau extrem de interesati de magazinele care vor fi inaugurate in centrul comercial cu o suprafata de 30.000 de metri patrati.

O domnisoara de varsta liceului intreaba paznicii la ce ora se deschide mallul din apropierea garii din Arad, al doilea centru comercial modern din oras, dar primul de tip mall. Inauntru insa, ieri la ora 13.00 aveau acces doar invitatii dezvoltatorilor care au putut vedea in avanpremiera primul centru comercial inaugurat anul acesta in afara Capitalei, proiectul Atrium Center. Cei mai multi vizitatori urmau sa vina insa dupa ora 17.00.

Ornamentele de lemn, pomisorii sau micile detalii precum cele legate de sistemul de iluminare au strans aprecieri inclusiv din partea competitorilor, dezvoltatori de alte malluri (Futureal, GTC, Coresi sau Omilos) care au venit sa ia pulsul pietei ieri la Arad.

Cu toate acestea, in interior se reflecta puternic transformarea prin care trece retailul romanesc: companiile internationale au in continuare puterea financiara si curajul sa se extinda, profitand de scaderea chiriilor, in timp ce marea majoritate a jucatorilor locali au spus stop.

Doar jumatate din magazine, deschise

Doar circa jumatate din magazine urmau a fi deschise aseara, la momentul inaugurarii, cea mai mare parte a marilor ancore internationale, precum Billa, C&A, New Yorker sau Hervis, dar si firme locale - Altex, House of Art sau Leonardo - care fac nota discordanta de alti retaileri autohtoni. In special la etajele superioare, spatii destul de mari sunt inca inactivate, desi dezvoltatorii au semnat contracte de inchiriere pentru 92% din spatiile proiectului de 30.000 de metri patrati.

Cinematograf, abia la vara

"Chiriasii mai mici ar putea plati o chirie mai mare, dar tot ei sunt si cei mai expusi la riscul de a nu mai putea plati deloc", explica Adina Calinescu, country manager al firmei Atrium Centers, partea pozitiva a faptului ca la momentul deschiderii sunt gata mai ales magazinele pe spatii largi, care platesc insa o chirie mai mica pe metrul patrat. In urmatoarele luni, pana in august, cea mai mare parte a chiriasilor ar urma sa deschida, tot in vara fiind programata si inaugurarea cinematografului Cinema City.

Iar cum chiriile sunt in general mai mici in aceasta perioada, o afacere cu malluri nu mai aduce nici de departe profitabilitatea de alta data. Cu alte cuvinte, la o medie estimata la circa 15-18 euro/metrul patrat lunar, proiectul aduce dezvoltatorilor o capitalizare anuala de circa 8% din investitia totala de 70 mil. euro. "Nu cred sa mai existe acum vreun mall in afara Bucurestiului cu o chirie medie mai mare de 20 euro/metrul patrat", explica transformarile pietei reprezentantii firmei DTZ Echinox, care s-au ocupat de inchirierea proiectului din Arad.

"Mai curat si cu finisaje mai bune decat alte malluri inaugurate in aceasta perioada" sau "imi plac finisajele si detaliile precum acele ornamente", spuneau ieri doi dintre dezvoltatorii de malluri aflati la Arad. "Desi nu sunt un specialist in malluri, pot spune ca imi place", a fost si reactia lui Adrian Urda, directorul retailerului de electrocasnice Altex, una dintre ancorele proiectului.

Dezvoltatorii au tinut sa respecte termenul anuntat inca din toamna pentru deschidere - 23 martie, cu circa zece zile inainte de Pasti. In dimineata din ziua inaugurarii, seful centrului comercial era insa resemnat cu ideea ca oricand ar fi deschis mallul, parca tot ar mai fi fost unele lucruri de pus la punct.

Unele detalii se regleaza pe parcurs, dar o parte dintre chiriasi vor plati penalizari pentru intarziere, in timp ce altii, precum Waikiki, care au semnat mai recent contractele de inchiriere, mai au un ragaz din partea dezvoltatorilor.

Graba proprietarilor a fost cauzata si de planurile prea indraznete ale altor dezvoltatori imobiliari, care au pus ochii pe orasul de 200.000 de locuitori din vestul tarii cu gandul de a-l transforma intr-o destinatie europeana a cumparaturilor, ceea ce nu era cazul.

Astfel ca pe locul in care business-planurile prevedeau alei atent placate cu gresie pentru tocurile doamnelor cu plasele de cumparaturi, deocamdata se afla doar terenuri virane sau, in unele cazuri, "piscine" naturale. Una din partile pozitive ale crizei este si autoreglarea unei piete in care investitorii uitasera limitele.

Vandut cu o zi inainte de deschidere

Mallul din Arad si-a schimbat actionariatul cu doar cateva ore inainte de deschiderea portilor, firma care s-a ocupat de constructie - Arcadom, parte a grupului maghiar TriGranit - devenind actionar cu o participatie de 50%, in urma unei tranzactii de 6 milioane de euro.

Dezvoltarea mallului a fost inceputa de fondul britanic de investitii Carpathian (75%) si o firma a omului de afaceri Michael Israeli (25%). In acest parteneriat ar fi trebuit realizate patru centre comerciale - in Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare - dar britanicii au decis sa iasa din proiectele de la Arad si Cluj.

Ca urmare a acestei tranzactii, britanicii de la Carpathian sunt mai aproape de un exit de pe piata locala (mai detin participatii in doua terenuri din Baia Mare si Satu Mare si proiectul Macromall din Arad), in timp ce firma de constructii a grupului TriGranit face prima achizitie pe piata imobiliara locala.