Un recuperator: Creditele neperformante se vand cu maximum 8% din valoare, fata de 25% acum un an

Autor: Izabela Badarau 23.03.2010

Creditele neperformante se recupereaza din ce in ce mai greu de companiile specializate, astfel ca acestea nu mai sunt dispuse sa plateasca bancilor decat maximum 8% din valoarea nominala a creantelor pe care le cumpara, fata de 20-25% in trecut.

"Daca vorbim de credite de retail fara garantii, cu valori de pana la 30.000 - 40.000 de lei, tarifele erau in 2008 la nivelul de 20 - 25% din valoarea creantei. In prezent, tarifele sunt de maximum 5 - 8%. Principalul motiv este o rata foarte scazuta de succes. Daca acel client nu a mai putut sa plateasca ratele, cum ar putea acum sa plateasca un credit intreg? Iar daca il executam silit, ce facem cu casa?", spune

Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, liderul pietei locale de recuperare creante.

Compania a cumparat anul trecut creante de la banci in valoare de 170 mil. euro. Pe final de an, bancile si-au curatat portofoliile de credite neperformante pe care le provizionau cu 100% pentru a-si imbunatati indicatorii financiari, luand cu asalt recuperatorii de creante.

Kovacs spune insa ca pentru ei nu este deloc usor sa valorifice activele cumparate. Situatia s-a inrautatit semnificativ in ceea ce priveste puterea de rambursare a persoanelor fizice. "Daca anul trecut, o persoana putea plati in medie 650 de lei pe luna, acum nu mai plateste decat maximum 400 de lei pe luna."

Nici in randul companiilor lucrurile nu stau foarte bine. Firma de factoring Next Capital, controlata de Georg Kovacs prin intermediul mai multor firme si detinuta in proportie de 29% de fondul londonez de investitii North Bridge, nu a putut finanta decat o treime din companiile care voiau cesionarea facturilor cu plata la termen pentru obtinerea rapida de numerar.

"Fie din cauza solvabilitatii scazute a firmei respective, fie din cauza portofoliului de creante pe care doreau sa-l cesioneze. Clientii lor aveau deja incidente la plata", spune Bogdan Rosu, directorul general al Next Capital.

Firma are in portofoliu 100 de companii, a cumparat facturi de 35,5 milioane de euro anul trecut si a obtinut un profit brut de 260.000 de euro. Piata de factoring este estimata la 1,3 miliarde de euro in 2009.