Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 23.03.2010

1. Creditarea nu si-a revenit nici in februarie. Creditul neguvernamental a scazut in februarie cu 0,3% in termeni reali fata de luna anterioara, pana la 199,2 miliarde de lei, arata datele BNR. Fata de perioada similara a anului trecut, soldul creditului acordat populatiei si companiilor s-a diminuat cu 7,9% in termeni reali. Creditul in lei a scazut cu 9,2% in termeni reali in ultimul an, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 1,5% la valori exprimate in euro. Creditul guvernamental a crescut in februarie cu 2,7% fata de ianuarie, ajungand la 50,9 miliarde de lei.

2. Cel mai ieftin euro din ultimele 15 luni: Cursul BNR coboara la 4,0736 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru marti un curs de referinta de 4,0736 lei/euro, in scadere cu 1,52 bani fata de cursul de referinta inregistrat luni, acesta fiind cel mai scazut nivel din ianuarie 2009 pana in prezent.

3. Google va deschide anul acesta un birou in Romania. Google, detinatorul motorului de cautare cu acelasi nume, va deschide in acest an un birou in Romania, a declarat marti Amelia Cretu, Agency Relationship Manager Google pentru Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu si Africa. "Spre finalul anului speram sa avem un birou in Romania. Deocamdata nu stim sigur cand si cati angajati vor fi. Procedura de recrutare e in desfasurare", a declarat Cretu.

4. Profitul Raiffeisen Bank a scazut la 74 milioane euro. Raiffeisen Bank, a saptea banca locala dupa activele detinute, a inregistrat anul trecut o scadere cu 55% a profitului net, pana la 74 milioane de euro, pe fondul dublarii cheltuielilor cu provizioanele pentru acoperirea eventualelor pierderi din deteriorarea calitatii creditelor acordate.

5. CSAT: Romania va achzitiona avioane F16 vechi. Romania va achizitiona 24 de avioane F16 in uz, a decis Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in sedinta de marti. "Avand in vedere ca Romania nu dispune de resursele financiare necesare pentru achizitionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 avioane F16 in uz, propunere care va fi trimisa Parlamentului pentru luare in dezbatere si decizie", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.