Raiffeisen a avut al doilea profit in RAS de pe piata

Autor: Voican Razvan 23.03.2010

Raiffeisen Bank a incheiat anul trecut cu un profit net de 74 mil. euro dupa standardele internationale de raportare, dublarea provizioanelor provocand o scadere de 55% fata de castigul record inregistrat in 2008.

In contabilitatea romaneasca (RAS), profitul net s-a situat la 68 mil. euro (288 mil. lei). Astfel, Raiffeisen a obtinut al doilea profit ca marime in RAS de pe piata, dupa BRD, cu 792 mil. lei, si inaintea BCR, liderul pietei dupa active, cu 237,97 lei. UniCredit, a sasea banca dupa active, a avut un profit de 236 mil. lei.

Dupa activele din bilantul local, Raiffeisen a coborat pe locul 7 pe piata, cu 4,69 mld. euro, in conditiile in care a externalizat credite de 1,5 mld. euro.

"De-abia in astfel de perioade dificile se face diferentierea intre banci. Poti sa ai o cota de piata mare dupa active, dar mult mai mica dupa profit sau chiar sa intri pe pierdere. Noi avem o cota destul de mare la profit si o solvabilitate foarte buna, de 14,2%, asa ca nu avem nevoie de majorare de capital", a declarat Steven van Groningen, presedintele bancii. Mai mult, el spune ca banca va plati dividende de 30 mil. euro, desi admite ca e neobisnuit intr-o perioada de criza. Banii vor fi incasati practic de holdingul austriac Raiffeisen International, care detine 99,49% din actiuni si care se pregateste sa fuzioneze cu Raiffeisen Zentralbank, actionarul sau majoritar, pentru a rezolva problemele de finantare ale intregului grup.

Van Groningen sustine ca dificultatile din Austria nu afecteaza afacerile bancii locale. "Suntem intr-o pozitie de lux: nu cerem bani actionarului, ci dam dividende. Ne putem sustine dezvoltarea din profitabilitatea proprie."