Cum arata sistemul de sanatate american vazut prin ochii romanilor

Autori: Cristina Rosca , Ioana David 24.03.2010

Dupa mai bine de jumatate de secol de discutii si controverse, in Statele Unite presedintele Obama, principalul sustinator al unui nou sistem de sanatate, a promulgat legea privind reforma sanatatii, potrivit careia asigurarile de sanatate devin obligatorii.



Odata cu aceasta promulgare vor intra imediat in vigoare schimbarile ce au fost realizate asupra sistemului de sanatate, si care il vor apropia de modelul european. Una dintre cele mai importante schimbari aduse acestui sistem este aceea ca 32 de milioane de americani, pana acum fara asigurare de sanatate, vor beneficia de una. Acest lucru urmeaza sa aiba loc incepand cu anul 2014. In momentul in care situatia va fi finalizata 95% dintre americanii sub 65 de ani vor beneficia de o asigurare de sanatate.

Alte modificari importante sunt: angajatii si persoanele fizice vor putea sa prospecteze piata pentru asigurare de sanatate deoarece se vor crea piete de asigurari de sanatate, angajatorii care au peste 50 de angajati vor fi obligati sa obtina asigurare pentru toti, in caz contrar urmand a primi amenzi, iar guvernul urmeaza sa mentina in functiune Medicaid, programul guvernamental de asigurari de sanatate pentru saraci.

O asigurare privata de sanatate costa in medie 58 de dolari pe luna pentru persoanele angajate, restul urmand a fi achitat de angajator, iar pentru persoanele fizice care isi faceau asigurare in mod independent, acestea trebuiau sa plateasca in medie 218 dolari pe luna in 2007, potrivit site-ului smartmoney.com.

Servicii medicale accesibile maselor

"Am trait zece ani in SUA, unde am beneficiat de sistemul public de sanatate, nu si de cel privat", afirma Nadia Crisan, managing director la McGuireWoods. "In SUA, pentru americanii cu asigurare situatia era confortabila. Acolo sistemul primar este accesibil tuturor, insa pentru proceduri mai com plicate e nevoie de asigurare privata, care este scumpa."

"Obama incearca sa transforme sistemul intr-unul accesibil si asa-numitelor halate albastre, sau muncitorilor, care pana acum nu aveau acces decat la sistemul primar", mai completeaza ea.

Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari BAC Investments, afirma ca aproximativ 50 de milioane de americani nu isi permiteau o asigurare privata, iar pentru acestia situatia era dificila, de aceea promulgarea legii este o imbunatatire evidenta.

"Daca nu aveai asigurare si mergeai la urgenta, era posibil sa primesti ajutor, insa nu era nimic garantat, era dupa noroc", explica el.

Obama a facut din reforma sistemului de sanatate prioritatea primului sau an de mandat.

Unul dintre motivele pentru care presedintele SUA a mers pe ideea unui sistem de sanatate universal a fost si dorinta de a reduce costurile din sistemul de sanatate.

Reforma costa 940 de miliarde de dolari timp de zece ani si ar urma sa reduca deficitul bugetar al Statelor Unite cu 138 de miliarde de dolari, potrivit Biroului pentru buget al congresului (CBO).

"Sistemul nu va face decat sa creasca presiunea asupra deficitului bugetar, deja extrem de mare, iar cheltuielile se vor muta de la privat la stat", este de parere Catalin Popa, CEO al Euroclinic Hospital & Medical Centers. Americanii nu au incredere in capacitatea statului de a gestiona eficient aceste fonduri, Popa spunand ca "statul este cunoscut ca fiind un businessman rau."

In Romania, toata lumea este obligata sa cotizeze. In SUA, Popa mai spune ca angajatorii care ofera asigurari angajatilor beneficiaza de stimulente, adica de deducere fiscala. Popa a lucrat timp de mai multi ani intr-un spital din Arizona.

"Acum se propune ca aceia care nu asigurare sa cumpere de la stat, iar statul sa devina asigurator in sine printr-un sistem de taxe. Noile reglementari nu sunt date sa acopere pe toata lumea, ci doar pe cei care nu-si permiteau sa cumpere asigurare sau nu primeau de la angajatori", a explicat Popa.

In prezent, americanii sunt obligati sa cotizeze numai pentru sistemul Medicare, care se activeaza in cazul persoanelor peste 65 de ani sau in cazul celor care intra in incapacitate de munca.

Managerul Euroclinic este de parere ca intro du cerea acestui sistem i-ar putea determina pe unii anga jatori sa renunte la ofertele de asigurari private si sa opteze pentru sistemul de stat.

Viziunea lui Obama a fost catalogata de conser va tori drept socialista, pentru ca reformeaza din temelii actualul sistem de sanatate bazat pe polite de asigurare, trecand "povara" costurilor medicale in spatele comĀ­paniilor private. Pana acum, in SUA, o persoana nu era obli gata sa-si faca asigurare de sanatate. Acestea fie erau facute voluntar de beneficiar, fie erau oferite anga ja tilor in cadrul pachetului salarial de catre angajator.

Trei tipuri de asigurari

"In SUA asigurarile sunt impartite in trei tipuri. Primul este de varsta, adica sistemul Medicare, in care intra persoale de peste 65 de ani. Al doilea este re pre zentat de asigurarile sociale, Medicaid, un program pentru persoanele cu venituri situate la pragul de sara cie, iar al treilea tip sunt asigurarile private, oferite de companiile private sau de stat", a spus Catalin Popa, CEO al Euroclinic Hospital & Medical Centers.

Noua lege aduce sistemul american mai aproape de cel european, unde fiecare persoana trebuie sa aiba garantata o asigurare minima de la stat, iar daca se doreste ceva suplimentar, se opteaza pentru asigurari private. In Romania se aplica regulile europene, si astfel fiecare persoana are asigurare de sanatate.

"Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti ce ta tenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut pre lungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, per soana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin anga jator, al carui model se stabileste prin ordin al prese dintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie", potrivit Legii nr. 95/2006, privind reforma din sanatate.

Exista o serie de persoane - precum copii sub 18 ani, persoanele cu handicap etc. - care nu sunt nevoite sa plateasca asigurare. Ceilalti contribuie la fondul de sanatate. Despre sistemul de sanatate din Romania, Nadia Crisan afirma ca este accesibil tuturor, chiar si pentru proceduri mai complexe, spre deosebire de fostul sistem din Statele Unite, unde sistemul public asigura doar servicii primare.

"Sistemul de sanatate din Romania nu prea exista, deoarece in situatiile de criza romanul este nevoit sa plateasca si un adaos in pofida faptului ca plateste asigurare", afirma Matei Paun.