UPC Romania: Copiii stau si 3-4 ore pe internet, in general fara stirea parintilor

Autor: Adrian Seceleanu 24.03.2010

Copiii din Romania petrec, in unele cazuri, si trei-patru ore pe zi pe internet si acceseaza de multe ori pagini web periculoase - o situatie de care in general parintii nu sunt constienti, potrivit datelor prezentate in cadrul unei conferinte organizate de operatorul de comunicatii UPC, care a lansat un pachet gratuit de soft care le permite adultilor sa controleze activitatea copiilor pe net.

"In Romania, un studiu din ultimii ani al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, realizat pe baza unor chestionare la care au raspuns atat parinti, cat si copii, indica foarte clar ca parintii subestimeaza perioada de timp pe care copiii lor o petrec online. 65% dintre copii au afirmat ca petrec online 3-4 ore zilnic sau mai mult, in timp ce numai 45% din parinti au dat raspunsuri similare. Copiii sunt mult mai priceputi in a naviga pe internet si reusesc sa isi pacaleasca parintii, acceseaza internetul inainte ca parintii sa afle si accesul in afara casei este mult mai frecvent decat isi imagineaza parintii", potrivit datelor prezentate in cadrul conferintei organizate de UPC.

Problema nu o reprezinta insa doar cat timp petrec copii online ci si ce site-uri acceseaza si cu cine interactioneaza online. "Parintii, in cea mai mare parte, nu stiu ce fac copiii lor pe internet si care sunt interesele lor. Cei mai multi copii acceseaza site-uri de muzica, in timp ce parintii cred ca acceseaza site-uri de jocuri. 45% dintre copii au accesat site-uri cu caracter pornografic, intentionat sau din intamplare, si 50% din ei au accesat site-uri cu caracter violent. 85% din copii discuta cu persoane necunoscute pe internet si 45% din ei au primit propuneri de a se intalni cu aceste persoane in viata reala, dar numai 35% dintre parinti stiu de aceasta", potrivit datelor prezentate in cadrul conferintei UPC.

Operatorul de cablu, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii internet din Romania, a lansat in acest context, un pachet gratuit de software pentru PC-uri care ruleaza sistemul de operare Windows si care poate ajuta parintii sa controleze ce face si cat sta un copil pe calculator. Pachetul include si softuri educationale, jocuri si instrumente care le permit parintilor sa blocheze accesul la anumite aplicatii in anumite zile sau intervale orare.

"Pachetul de soft, denumit Magic Desktop are ca principal rol dezvoltarea abilitatilor de lucru cu calculatorul al copiilor, intr-un mod educativ. Softul educational contribuie, de asemenea, la dezvoltarea competentelor de baza ale copiilor - citit, scris si socotit prin selectia de jocuri si programe educationale si de divertisment pe care o contine", potrivit reprezentantilor UPC.
Pachetul include si un browser internet si o aplicatie de e-mail si este destinat copiilor de pana la 12 ani. Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, in Romania sunt in prezent aproximativ 1,7 milioane de copii cu varste intre 5 si 12 ani.
Pachetul de software "Magic Desktop" poate fi descarcat gratuit de pe pagina web a UPC timp de sase luni, si functioneaza pe editiile Windows 98, XP, Vista si 7. Odata descarcat, pachetul software poate fi utilizat gratuit nelimitat.
Compania sustine ca lansarea pachetului soft este "un serviciu public", nu un "business". "Nu intentionam sa facem bani din acest soft", a spus Jack Mikaloff, CEO al UPC Romania.