Uztel: Ne rambursam creditele. Bancile au innebunit cu dobanzile

Autor: Adrian Cojocar 24.03.2010

Conducerea producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti (UZT) spune ca sumele stranse prin majorarea de capital in valoare de 19,2 mil. lei (4,7 mil. euro) de la actionari sunt destinate acoperirii creditelor care ajung la scadenta ale caror costuri le considera prea ridicate.

Majorarea este pentru capitalul de lucru pentru ca lipsa de bani este infioratoare, iar bancile au innebunit cu dobanzile, numai in ultima perioada ce au mai scazut, asa ca vrem sa renuntam la credite, spune Ion Dinu, directorul general al Uztel Ploiesti.

Compania avea la finele anului trecut datorii pe termen scurt la institutiile de credit in valoare de 15,1 mil. lei (3,6 mil. euro) si 4 mil. de lei (0,94 mil. euro), credite pe termen lung, iar cheltuielile cu dobanzile s-au ridicat in 2009 la 2,9 mil. lei (0,68 mil. euro). In aceste conditii, rata de dobanda si celelalte comisioane la creditele contractate de Uztel au fost anul trecut de circa 15%.

Cheltuielile cu dobanzile au fost si motivul pentru care firma a trecut in 2009 pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,5 mil. lei (0,58 mil. euro), fata de un castig de circa un milion de lei obtinut cu un an in urma. Din activitatea de baza, Uztel a realizat un profit de un milion de lei anul trecut, in timp ce afacerile s-au prabusit cu 41,7%, la 68,1 mil. lei (16,6 mil. euro). Conducerea Uztel spune ca anul acesta comezile au revenit si previziunile pentru 2010 indica o crestere de 30-40% la nivelul afacerilor fata anul trecut.

Lumea petrolului incepe sa se miste. Avem cereri de oferta concrete cu mult peste nivelul care se facea cand piata mergea bine. Pana in septembrie probabil ca va fi o cerere formidabila. Problema este ca acum toata lumea se gandeste de 10 ori inainte sa dea drumul la investitii si nu vin decat cu urgente, a precizat Ion Dinu.

Cere 4,7 milioane de euro de la actionari

Conducerea producatorului de utilaj petrolier va propune actionarilor in adunarea generala de luna viitoare sa majoreze capitalul cu 19,2 mil. lei (aproape 4,7 mil. euro) prin aport in numerar din partea acestora. Asociatia salariatilor companiei (PAS), care detine 81,22% din actiuni, urmeaza sa contribuie cu 16,7 mil. lei (4,1 mil. euro) la operatiune, din care suma de 2,2 mil. lei reprezinta angajamentele de investitii asumate prin contractul de privatizare incheiat cu Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) aferent anului cinci.

De la data anuntului privind intentia de a majora capitalul, actiunile Uztel Ploiesti au urcat mai multe zile la rand cu cate 15%, astfel ca numai intr-o saptamana si jumatate valoarea acestora a crescut cu 110%.

Practic, valoarea companiei a urcat in acest interval cu circa 17,2 mil. lei (4,2 mil. euro), o valoare similara cu suma pe care actionarii PAS ar putea sa o verse la capitalul societatii. Pe parcursul zilei de ieri, titlurile Uztel consemnau prima scadere, de 5,2%, pana la un pret de 7,3 lei/actiune, nivel la care capitalizarea firmei este de 7,9 mil. euro.

N-am crezut ca ne va duce criza atat de jos. Am pierdut cam 40% din salariati, asa ca am facut ceva economii pentru a aduce productia la un nivel minim de rentabilitate. Aveam 1.300 de angajati, acum mai avem 750 de oameni, spune Dinu.