Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 24.03.2010

1. Taximetria si spalatoriile auto - pe lista impozitului forfetar. Agentiile de turism si salile de fitness scapa. Transportul cu taxiuri, spalatoriile auto si interpretarea artistica se numara printre activitatile introduse intr-o lista ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, in care nu mai figureaza touroperatorii sau centrele de fitness, potrivit unui proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codul Fiscal si introducerea impozitul forfetar.

2. Avioanele F-16: Costuri de la 900 de mil. la 1,2 miliarde dolari, din care 400 de mil. antrenamentul. Avioanele second-hand de tip F-16 care vor intra in dotarea flotei aeriene militare a Romaniei vor presupune costuri cuprinse intre 900 de milioane si 1,2 miliarde de dolari, potrivit discutiilor purtate intre reprezentantii MApN si SUA. Potrivit surselor citate, avioanele propriu-zise sunt oferite gratuit, insa Romaniei ii revine sarcina de a plati in jur de 900 de milioane de dolari pentru antrenarea pilotilor, mentenanta si upgradare, precum si pentru adaptarea infrastructurii aeroportuare.

3. Restantele au urcat in februarie la 4,6% din imprumuturi. Restantele la credite ale populatiei si companiilor au urcat in februarie la 9,2 miliarde de lei (circa 2,25 mld. euro), adica 4,6% din totalul imprumuturilor, in crestere de 2,5 ori comparativ cu aceeasi luna din 2009, arata datele BNR. Fata de luna ianuarie, ponderea restantelor in total imprumuturi a crescut cu aproape un sfert de punct procentual. Cele mai mari probleme se inregistreaza in cazul creditelor in lei, unde ponderea restantelor ajunge la 6,1% din soldul creditelor acordate.

4. Genpact angajeaza cateva sute de contabili si vorbitori de limbi straine la Cluj. Furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact Romania va angaja intre 500 si 1.000 de persoane pana la finele anului. Compania a anuntat deschierea unui nou centru in Cluj, in cladirea de birouri Brancusi Business Center, care are aproximativ 2.700 mp de birouri. Noul punct de lucru va crea aproximativ 200 de locuri de munca.

5. Leul continua sa creasca la cursul de referinta: 4,0716 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru miercuri un curs de referinta de 4,0716 lei/euro, in scadere usoara cu 0,2 bani fata de nivelul inregistrat marti. Pe piata interbancara, in jurul orei 16:30, euro era schimbat pentru 4,0580 - 4,0605 lei/euro, cu peste un ban sub cotatiile de marti, de 4,0710 - 4,0725 lei/euro