Genpact angajeaza pana la 1.000 de oameni in acest an: Primim cate 300 de CV-uri pentru un job de 285 €/luna

Autor: Adelina Mihai 25.03.2010

Numarul candidatilor care aplica pentru o pozitie de entry-level scoasa la concurs de furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact Romania, care va face intre 500 si 1.000 de angajari pana la finele anului, s-a dublat fata de anul trecut.

Astfel, daca in 2009 media de aplicatii pentru o pozitie de entry-level in operatiuni in cadrul Genpact era de 150 de candidati, in acest an 300 de candidati aplica pentru o pozitie similara. In 2008, concurenta pe un job in cadrul companiei era de trei ori mai mica, de 100 de aplicatii la fiecare pozitie deschisa.

Compania a anuntat ieri deschiderea unui nou centru in Cluj in care vor lucra cateva sute de angajati, care vor fi recrutati anul acesta. Pozitiile sunt adresate, in special, absolventilor de studii economice, contabililor si vorbitorilor de limbi straine.

"Pentru ca majoritatea rolurilor sunt in domeniul financiar - contabil, circa jumatate din persoanele pe care le recrutam au pregatire sau experienta in acest domeniu. Pentru pozitiile manageriale din «prima linie» in operatiuni (team leader - n.red.) cautam experienta profesionala intre 3 si 7 ani si un profil economic sau de management", spune Adriana Todoran, manager de marketing si comunicare pentru Genpact Europa. Pentru pozitia de analist din departamentul de operatiuni, candidatii trebuie sa fie absolventii unei facultati cu profil economic, limbi straine sau filologie, sa cunoasca limba engleza si inca o limba europeana si sa aiba experienta de lucru cuprinsa intre 0 si 3 ani.

In Cluj s-a inregistrat un numar record de aplicanti pentru pozitiile de entry-level (pentru joburi in finante-contabilitate sau pentru vorbitori de engleza), cu 582 de aplicatii pe job, iar in Bucuresti aplica cu precadere candidatii vorbitori de limba spaniola si cei care vor sa devina IT Helpdesk (580 de aplicatii).

Un angajat din outsourcing de pe o pozitie de entry-level castiga, in medie, 1.200 de lei (285 de euro) net pe luna, iar salariul poate creste pana la 1.600 de lei (380 de euro) net pe luna daca angajatul mai cunoaste o limba straina in afara de engleza, potrivit informatiilor de la firmele de recrutare.

Recomandarile interne aduc o treime din candidati

Cele mai eficiente modalitati de recrutare folosite in cadrul Genpact sunt recomandarile angajatilor, care aduc o treime din noii angajati in fiecare an, precum si aplicatiile postate pe site-ul companiei. Site-urile sau firmele de recrutare sunt folosite daca pozitiile nu se ocupa prin celelalte metode. Insa inainte de a se apela la o metoda de recrutare, se incearca promovarile interne.

"Toate pozitiile se anunta intai intern pentru a oferi angajatilor intaietate la oportunitatile interne. O treime din pozitiile deschise in 2009 au fost acoperite intern", mai spune Todoran.

Genpact - prima companie de management al proceselor de business intrata in Romania in 2005 - avea anul trecut 1.500 de angajati pe piata locala, potrivit unor estimari ale ZF. Compania nu furnizeaza date cu privire la numarul de angajati la nivel local. In prezent, Genpact Romania furnizeaza servicii unui numar de peste 20 de companii multinationale din Europa de Vest si din SUA.

Companiile din outsourcing sunt printre singurele care au anuntat ca vor face noi angajari pana la sfarsitul anului. De altfel, furnizorul de servicii de ousourcing si software Wipro a anuntat ca va face 200 de angajari anul acesta, iar Competence Call Center, un furnizor de servicii de suport, va recruta in perioada urmatoare 200 de oameni.