PD-L alege intre doi ministri pentru colegiul 19 al Capitalei

Autor: Doina Anghel 24.03.2010

Conducerea democrat-liberalilor va decide luni cine dintre Teodor Baconschi, ministru de externe, si Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, va intra in cursa pentru un post de deputat de Bucuresti in colegiul 19, pe locul lasat liber de fostul vicepresedinte al Camerei, Daniela Popa, care a preferat un post la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Alegerile pentru colegiul 19 din sectorul 4 vor avea loc pe 25 aprilie, termenul limita de depunere al candidaturilor fiind 5 aprilie.

PD-L a ezitat mult in a desemna un candidat, de vreme ce sectorul 4 este considerat un fief al Partidului Conservator (PC), fiind controlat de primarul Cristian Popescu Piedone. PC a desemnat-o deja pe fosta sefa a Loteriei Liliana Mincu drept candidat. Mincu urmeaza sa fie sustinuta si de PSD si PNL, potrivit intelegerii coalitiei pentru Bucuresti, care l-a propulsat in parlament pe Radu Stroe, liberalul care a castigat alegerile anticipate din sectorul 1, dupa demisia lui Bogdan Olteanu, care, in mod surprinzator, a prins postul de viceguvernator al BNR in toamna trecuta.

Dupa esecul de la sectorul 1, unde l-a avut drept candidat pe Honorius Prigoana, fiul lui Silviu Prigoana, democrat-liberalii au incercat sa atraga nume grele din Guvern pentru a intra in cursa. Potrivit unui sondaj intern, Teodor Baconschi, ministrul de externe, a iesit pe primul loc la capitolul "notorietate spontana" si "favorabilitate", in fata lui Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, si Daniel Funeriu, ministrul educatiei.

Baconschi, diplomat de cariera, ezita insa sa intre in cursa, pentru ca ar presupune un angajament politic - va trebui sa se inscrie in PD-L, iar in aceste conditii, cel mai probabil optiunile partidului se vor orienta catre Gabriel Sandu, spun surse din partid. Decizia finala va fi luata insa saptamana viitoare, dupa ce presedintele PD-L Emil Boc va mai avea o discutie cu cei doi ministri.

Potrivit unei note interne a MAI, citata recent de ZF, organizarea alegerilor din colegiul 19 va costa circa 1 milion de euro. In acest colegiu sunt peste 100.000 de alegatori cu drept de vot.