0,8 mil. euro de la UE pentru infiintarea de sere de legume

Autor: Adriana Rosoga 25.03.2010

Persoanele fizice si juridice care desfasoara activitati agricole pot sa obtina fonduri europene de pana la 800.000 de euro pentru infiintarea sau modernizarea unei sere de legume.

"Printre activitatile eligibile in vederea realizarii unei sere (adica acele activitati pentru care se ramburseaza investitiile realizate) se numara atat construirea, cat si modernizarea serelor, inclusiv achizitionarea centralelor termice si a instalatiilor de irigat, precum si asigurarea utilitatilor in vederea respectarii conditiilor de mediu", precizeaza George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.

O alta investitie eligibila in cadrul realizarii unei sere o reprezinta achizitionarea de masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, precum si a echipamentelor si a pachetelor software necesare desfasurarii activitatilor din cadrul proiectului.

De asemenea, sunt acoperite investitiile pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, aceasta cuprinzand echipamente necesare pentru vanzarea produselor procesate, inclusiv depozitare si racire. Cheltuielile cu achizitia sau arendarea terenului nu sunt eligibile.

"Terenul pe care se face investitia trebuie sa fie in proprietate personala sau in arenda. De retinut este faptul ca beneficiarul sau reprezentantul legal al proiectului trebuie sa dovedeasca o anumita pregatire profesionala in raport cu proiectul pe care doreste sa-l implementeze", precizeaza Stoian.

El mai spune ca cei care vor sa beneficieze de finantare europeana trebuie sa aiba in vederea faptul ca trebuie sa asigure cofinantarea pentru diferenta dintre valoarea totala eligibila a proiectului si cofinantarea publica.

"Aceasta depinde de varsta solicitantului, de zona in care se va implementa proiectul si de tipul proiectului. Totodata beneficiarul va trebui sa asigure finantarea integrala a cheltuielilor neeligibile implicate de realizarea proiectului."

Suma maxima care se poate obtine din fonduri europene este de 800.000 de euro, aceasta reprezentand maxim 40% din valoarea eligibila a unui proiect. Proiectele se finanteaza prin masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Anul acesta sunt estimate a fi lansate doua apeluri de proiecte, in mai si octombrie.

Bugetul alocat pentru 2010 pentru cei care doresc sa ia fonduri europene prin masura 121 este de 250 de milioane de euro si se mai pot obtine finantari europene in cadrul acestui program pentru infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, infiintarea pepinierelor de vita de vie, pomi fructiferi si arbusti, investitii pentru producerea si utilizarea durabila a energiei din surse regenerabile in cadrul fermei, investitii in apicultura, cu exceptia celor realizate prin Programul National Apicol.

Ce trebuie sa stiti pentru infiintarea unei sere: