Adriean Videanu vrea sa fie un „ministru al patronilor”

Autor: Roxana Petrescu 24.03.2010

Adriean Videanu, ministrul economiei (desen), spune ca-si doreste sa devina un ministru al patronilor, pentru ca aceasta categorie este cea care isi asuma cele mai multe riscuri in conditiile economice actuale.

"Vreau sa fiu un ministru al patronilor. O data pe luna ma voi intalni cu structurile patronale pentru a-mi lua feedback-ul de care am nevoie pentru armonizarea cadrului legal cu mediul de afaceri", a spus Videanu, potrivit caruia problemele din economia locala au fost partial rezolvate, astfel ca din al doilea trimestru ar putea fi inregistrata o usoara crestere economica.

"Criza economica pentru Romania a fost ca un avion care a decolat, dar care nu a mai avut benzina. Sectorul privat incepuse sa ia credite, populatia consuma. Partial lucrurile au fost rezolvate", a mai precizat ministrul.

In ceea ce priveste sectorul energetic, ministrul a precizat ca Romania si Kazahstan au incheiat recent un acord prin care Compania Nationala a Uraniului (CNU) si o companie kazaha vor exploata uraniu in tara caspica, pentru acoperirea necesarului Romaniei, avand si posibilitatea de a exporta. Uraniul este necesar producerii de energie in centralele nucleare, Romania avand in plan sa construiasca reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, precum si construirea unei noi centrale a carei locatie inca nu a fost anuntata.

Oferta "foarte buna" de la japonezi

Totodata, ministrul a mai spus ca a primit o oferta "foarte buna" de la compania japoneza Itochu pentru constructia unui grup energetic nou, cu o putere instalata de 180 MW, la termocentrala de la Paroseni.

In ceea ce priveste domeniul energiei regenerabile, unde mai multi investitori se confrunta cu probleme mai ales din cauza lipsei unui cadrul legislativ adecvat, Videanu a promis ca va avea o discutie cu primul-ministru, Emil Boc, pe tema legii 220 care stabileste sistemul de promovare a producerii de enrgie din surse regenerabile.

Desi aceasta lege ar fi trebuit sa devina functionala inca de anul trecut, aceasta nu este aplicabila nici in prezent.

Pretul energiei sta pe loc, gazul ar putea fi indexat cu inflatia

Pe de alta parte, presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat in cadrul unei conferinte organizata de Unimpresa, asociatia patronala a investitorilor italieni din Romania, ca si el se mira cum de companiile straine vin in Romania sa investeasca in domeniul energiilor verzi tinand cont de cadrul legal greoi si de lipsa de experienta a autoritatilor.

In legatura cu pretul la gazele naturale si la energia electrica, Lificiu a declarat ca anul acesta nu se are in vedere scumpirea electricitatii, fiind insa posibila o indexare a pretului la gaze cu inflatia, dar in niciun caz de la 1 aprilie.