Impozit forfetar pentru venituri de sub 35.000 de euro

Autor: Claudia Medrega 24.03.2010

Impozitele totale datorate de firme pot sa ajunga chiar la 30% din profitul brut, aproape dublu fata de cota de 16%, daca au avut anul trecut o situatie financiara oscilanta de la un trimestru la altul, trecand de regimul de impozitare a profitului la impozit minim.

Astfel, aceste companii sunt in situatia de a plati impozitul pe profit de 16% si impozitul minim, insa sumele platite in plus nu se pot regulariza la final de an, iar companiile nu si le pot recupera.

"Problema apare in cazul firmelor care au avut pe parcursul anului trecut o situatie financiara oscilanta, trecand de la profit la pierdere si invers. Daca anul trecut au avut pierderi, au platit, impozit minim. Cand au trecut pe profit au platit impozit pe profit. Impozitul minim nu se deduce la regularizarea finala din impozitul pe profit platit. Se plateste in plus. Sarcina fiscala poate sa ajunga la o cota de impozit de 30%", a explicat Luminita Ristea, managing partner Nexia.

Ea a precizat ca daca firmele au inregistrat pe parcursul anului doar profit sau daca au avut doar pierdere nu apar probleme.

Impozitul minim a fost introdus in aprilie 2009, fiind contestat de majoritatea oamenilor de afaceri.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de lege pentru inlocuirea impozitului minim cu un impozit forfetar.

Transportul cu taxiuri, spalatoriile auto si interpretarea artistica se numara printre activitatile introduse intr-o lista ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, in care nu mai figureaza tour operatorii sau centrele de fitness, potrivit Mediafax.

Impozitul forfetar se va declara si plati trimestrial, in suma de o patrime din impozitul forfetar anual, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul.

"Daca anul trecut au avut pierderi, au platit impozit minim. Cand au trecut pe profit, au platit impozit pe profit. Impozitul minim nu se deduce la regularizarea finala din impozitul pe profit platit", spune Luminita Ristea, managing partner Nexia.