Grecia e in groapa, urmeaza Marea Britanie?

Ziarul Financiar 25.03.2010

In timp ce datoria Greciei agita apele in zona euro, Marea Britanie s-a dat peste cap sa ramana in afara problemelor. Pana acum. Dar investitorii se intreaba daca nu cumva Marea Britanie s-ar putea confrunta in curand cu propria sa criza, daca guvernul nu va reusi sa reduca deficitul bugetar enorm - dublu fata de media Uniunii Europene.

Lira sterlina a atins recent minimul fata de dolar din ultimele zece luni. Scaderea lirei a urmat unui declin abrupt de la 1 martie, dupa ce sondajele au aratat ca opozitia conservatoare si-a pierdut avansul considerabil in cursa electorala. Fara o majoritate politica puternica, care sa atace problemele fiscale spinoase ale tarii, investitorii ar putea sa ceara dobanzi tot mai mari pentru imprumuturile acordate guvernului, creand conditiile pentru o evolutie in forma de W a crizei - adica o recesiune care se intoarce dupa un scurt reviriment - daca nu chiar mai rau.

"Daca chiar vreti sa vedeti o problema fiscala, uitati-va la Marea Britanie", spune Mark Schofield, strateg pentru instrumentele de investitii cu venit fix la Citigroup. "In Europa, deficitul mediu e de 6% din PIB, iar in Marea Britanie e de 12%. Si acesta e doar inceputul."

Cititi mai multe despre economia Marii Britanii pe www.businessmagazin.ro.