COLECTII/ Fiction Connection – horror, prietenie si romantism

Autor: Stelian Turlea 25.03.2010
Cam de multa vreme nu ne-am mai ocupat in aceasta rubrica de aparitiile colectiei Fiction Connetion coordonata la Editura Trei de Magdalena Marculescu, unul dintre editorii de azi cu multa tenacitate, pricepere, dar si bun gust. Aproape nu este luna sa nu apara cel putin un titlu, pe majoritatea le-am prezentat la rubrica numita Cartea de literatura. In cea mai mare parte, cartile aparute in "Fiction Connection" apartin unor autori demni de a fi cititi, indiferent ca sunt consacrati sau mai putin cunoscuti, iar cele mai multe au fost traduse in multe alte limbi, au primit premii sau chiar au fost ecranizate - indicii certe ca li s-a recunoscut valoarea. Este si cazul celor trei titluri pe care vi le prezentam in numarul din aceasta saptamana al "Ziarului de Duminica".
Stephen King - "Anotimpuri diferite". Traducere din engleza si note de Constantin Dumitru-Palcus. Este un masiv volum, 750 de pagini, care curpinde patru povestiri diferite, scrise de celebrul autor de carti horror in epoci diferite: "Inchisoarea ingerilor" (povestea unui bancher de succes condamnat pe nedrept pntru uciderea sotiei si a amantului acesteia), "Un elev capabil" (un elev inocent descopera ca vecinul sau este un fost criminal de razboi), "Cadavrul" (trei tineri cauta cadavrul unui prieten care nu s-a mai intors de la cules mure) si "Metoda respiratiei" (povestea unei tinere insarcinate hotarata sa aduca pe lume copilul ilegitim), insotite de o postfata a autorului care marturiseste ca "fiecare dintre aceste povestiri mai lungi a fost scrsia imediat dupa terminarea cate unui roman". Povestirile s-au bucurat de ecranizari celebre - "Inchisoarea ingerilor", in 1994, cu Tim Robbins si Morgan Freeman; "Un elev capabil", in 1998, cu Ian Mekellen si Brad Rehnfo (a rulat si in Romania cu titlul "Influenta nefasta"); "Cadavrul", in 1986 (a rulat in Romania cu titlul "Prietenii").
Tan Twan Eng - "Darul ploii". Traducere din engleza si note de Madalina Serban. O carte extraordinara, nominalizata pentru Premiul Man Booker Prize, povestea unei complicate prietenii ce invinge rigorile timpului si sfideaza atrocitatile razboiului. In 1939, Philip, fiul cel mic al unuia dintre afaceristii englezi care dominau companiile comerciale din Penang, obisnuieste, dupa moartea mamei sale, sa se furiseze pe insula nelocuita din apropierea casei parintesti. Spre disperarea lui, aceasta este in scurt timp inchiriata unui diplomat japonez, iar lui i se interzice sa mai mearga acolo. Intalnirea neasteptata cu misteriosul locuitor al insulei devine preludiul unei prietenii complicate, care ii va schimba fundamental viata. Comparat cu Somerset Maugham si Graham Greene, Tan Twan Eng ni se dezvaluie aici ca un povestitor de clasa.

Ariel Magnus - "Un chinez pe bicicleta". Traducere din spaniola si note de Carmen Otilia Spinu. Ariel Magnus s-a nascut la Buenos Aires, in 1975. Din 1999 pana in 2005 a trait in Germania. A publicat trei romane si a primit cateva premii internationale. Romanul de fata il poarta pe cititor in universul fraudulos al cartierului chinezesc din Buenos Aires. Intregul oras se afla in urmarirea unui piroman despre care se stie c-o sterge de la locul faptei calare pe o bicicleta. Tipul e chinez. Cand este prins, il ia prizonier pe povestitor. Romanul este o foarte buna comedie romantica.