CARTEA DE LITERATURA/ Un om va dezvalui cea mai mare conspiratie a lumii

Autor: Stelian Turlea 25.03.2010
Doina Rusti
Camasa in carouri si alte 10 intamplari din Bucuresti
Editura Polirom
"Mai multe povesti de dragoste ale unor tineri din zilele noastre migreaza, printr-un ingenios procedeu fantastic, intr-alta poveste de dragoste, de demult; o camasa in carouri, un papagal ucigas, un caine zapacit, melodia unui sambuc nevazut din cartierul Andronache, un film, un mecanism electronic introdus in ceasul de la Universitate s.a devin pretexte pentru o serie de spectaculoase calatorii in timp. .. Legate intre ele prin diferite link-uri in jurul figurii lui Iane, un farmacist narcoman din strada Batiste, cele 11 povestiri fac naveta intre misterele Bucurestiului contemporan si cele ale orasului din veacul al XVIII-lea. O carte fermecatoare si captivanta."(Paul Cernat)
Doru Stoica
Intre bariere
Editura Millennium Press
Noua nuvele sau scurte povestiri, admirabil scrise, care dezvaluie un talent cu totul iesit din comun, cel putin egal cu al prozatorilor intens promovati de mari edituri. Despre Doru Stoica in schimb au auzit, daca au auzit, foarte putini. S-a nascut in 1971, lucreaza la un institut de proiectari din domeniul petrolului, n-a scris mult si a publicat foarte putin, mai ales in antologii SF. Cele mai reusite proze din acest volum se remarca printr-un stil aparte si sunt texte scrise aproape dintr-o rasuflare, intr-o singura fraza extrem de colorata.
Robert Harris
Marioneta
Editura Allfa
Robert Harris a absolvit Cambridge University cu o diploma in literatura engleza, a lucrat ca reporter pentru programele "Panorama" si "Newsnight"ale BBC, inainte sa devina redactor la sectiunea politica a lui "Observer",iar apoi titular de rubrica la "Sunday Times" si "Daily Telegraph". Este autorul unor best-seller-uri precum "Vaterland" ("Patria"), "Arhanghelsk", "Pompei" si "Imperium", ultimele traduse la Editura ALLFA. Câteva intrebari si mistere care fac din recenta carte a lui Robert Harris un summum de asteptari, rezolvate magistral din punct de vedere literar. In esenta, premierul britanic se dovedeste a fi fost spionat de agenti CIA, infiltrati unde se astepta mai putin! Romanul a fost ecranizat de Roman Polanski. Traducere de Mircea Stefancu.
Tomás Eloy Martínez
Cantaretul de tango
Editura Curtea veche
Traducere din limba spaniola si note de Mihai Iacob.Un student strain soseste la Buenos Aires in cautarea unui cântaret legendar, care i-a inapoiat tangoului puritatea si desfrânarea de la inceputuri. Ceea ce gaseste e mult mai valoros: un oras ce-i dezvaluie treptat secretele trecute si viitoare, cu o intensitate si o frumusete care il poarta dintr-o revelatie in alta. Povestea studentului, in cele din urma, e doar un pretext pentru aceasta calatorie printre simboluri culturale, socio-politice si istorice. Personajele sint devorate de fundalul efervescent in care se misca: Buenos Aires, o metropola a poeziei si a tragismului, este capitala unei tari alflate, la sfarsitul anului 2001, pe marginea prapastiei.
Linwood Barclay
Nu-i timp de ramas-bun
Editura Leda
Linwood Barclay este un autor canadian de thrilleruri devenite bestselleruri internatioanle. Romanul de fata a fost deja tradus in douazeci si cinci de limbi si a fost cel mai bine vandut roman in Marea Britanie in 2008. O adolescenta dificila se trezeste mahmura dupa o noapte de petrecere si nu-si mai gaseste familia: tatal, mama si fratele ei au disparut fara urma si fara vreun bilet de ramas-bun. Dupa douazeci si cinci de ani, eroina angajeaza un detectiv particular, care apeleaza la o emisiune gen reality show. Traducere din limba engleza si note de Georgiana Zmeu.
Kathy Reichs
Orase incrucisate
Editura RAO

Va amintiti de serialul "Cititorii de oase"? Cartea de fata prezinta un caz fascinant al antropologului Temperance Brennan, eroina acelui serial. Antropologul criminalist trebuie sa rezolve un caz plin de surprize. Ea este solicitata sa interpreteze ranile unui barbat care a fost impuscat in cap, dar, in timp ce incearca sa-si dea seama de tiparul fracturilor, un personaj necunoscut ii inmâneaza o fotografie a unui schelet, spunându-i ca aceasta contine raspunsul la intrebarea privind autorul crimei. Detectivul Andrew Ryan este si el implicat in acest caz si, pe masura ce relatia sa cu Temperance se incinge, ei incearca impreuna sa descopere care era, in realitate, afacerea "de importuri" cu care se ocupa acest evreu ortodox. Traducere din limba engleza de Manuela Bulat.