Cand Petrom vinde petrochimia, Rompetrol investeste 18 mil. dolari

Autor: Roxana Petrescu 25.03.2010

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului petrolier Rompetrol, controlat de compania kazaha de stat KazMunaiGaz, spune ca va investi 18 mil. dolari (13,5 mil. euro) pentru cresterea cu 70% a capacitatii instalatiei de polietilena de inalta densitate pana in martie 2011.

Polietilena este utilizata in procesul de fabricare a mai multor produse pornind de la ambalaje pentru alimente pana la tevi pentru transportul gazelor naturale sau al apei. Instalatia de polietilena a Rompetrol Petrochemicals a fost oprita in 1996 din cauza lipsei de materie prima, iar in 2007 a fost repornita dupa mai multe investitii in valoare de 14,5 mil. dolari (9,8 mil. euro).

Anul trecut, piata de profil s-a confruntat cu probleme severe pe fondul scaderii cotatiilor internationale ale produselor petrochimice si al contractarii cererii. Pe plan local, miscarea Rompetrol de a investi pe partea de petrochimie este cu atat mai surprinzatoare cu cat concurentul sau direct Petrom a decis anul trecut vanzarea segmentului de petrochimie catre combinatul chimic Oltchim, tranzactia fiind de 13 mil. euro. Potrivit celor mai recente informatii, Oltchim are acum nevoie de investitii de 15 mil. euro pentru a face toate reparatiile necesare pe noua platforma achizitionata.

Segmentul de petrochimie nu este singurul in care strategiile Rompetrol si Petrom difera. Astfel, daca Rompetrol va merge mai departe cu planul de marire a capacitatii de la Rompetrol Rafinare (Petromidia), Petrom a anuntat ca vrea sa vanda rafinaria Arpechim, iar la Petrobrazi va reduce capacitatea de rafinare in contextul unei supracapacitati de prelucrare a petrolului la nivel european.

"Pe fondul reducerii sau inchiderii unor capacitati de productie din Europa Centrala si de Est, compania isi mentine obiectivul stabilit inca din 2007 de a deveni unul dintre principalii furnizori si producatori de polimeri din regiune. Programul de modernizare va permite o majorare a capacitatii instalatiei de la 60.000 la 100.000 tone/an, o reducere cu peste 10% a costului de procesare, o diversificare a gamei de produse oferite, dar si o crestere a securitatii in exploatare", declara Cosmin Cocean, director divizia de rafinare si petrochimie a Rompetrol. Proiectul va fi realizat de catre Mitsui Chemical si Rominserv, contractorul general al Rompetrol.