Europa fierbe: Cea mai temuta banca americana sustine ca Grecia va lua 20 mld. euro de la FMI. UE inca mai cauta solutii de finantare

Autor: Cristina Rosca 25.03.2010

Inainte de summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, liderii celor mai importante state incingeau telefoanele incercand sa ajunga la un consens cu privire la salvarea Greciei. Se pare ca solutia salvatoare sta tot in mainile FMI, de ajutorul caruia liderii europeni s-au ferit inca de la inceputul acestei crize.



Guvernul de la Atena ar putea lua de la FMI un imprumut de 20 de miliarde de euro, acordul urmand sa se intinda pe o perioada de 18 luni, conform Goldman Sachs, banca americana acuzata ca a contribuit prin speculatiile facute la criza elena.

Cancelarul german Angela Merkel a spus inainte de a ajunge la summit ca liderii Uniunii Europene sunt pregatiti sa "specifice ce combinatie dintre un ajutor de la FMI si unul acordat de tarile din zona euro" va fi oferita in cazul in care Grecia va dori sa apeleze la surse externe de finantare, scrie Bloomberg.

Aceasta declaratie vine dupa ce Merkel a exclus in timpul unui discurs in fata Parlamentului german posibilitatea ca o decizie finala privind acest ajutor sa fie luata in prima zi a summitului UE. Ea a mai spus ca FMI trebuie sa joace un rol important daca se va decide ca este necesar un ajutor extern pentru Grecia si a cerut adoptarea de masuri care sa puna capat acestei spirale a deficitului bugetar.

"Un bun european nu este neaparat unul care se grabeste sa acorde ajutor", a spus Merkel. "Un bun european este acela care se supune tratatelor europene si legilor nationale si se asigura astfel ca nu este afectata stabilitatea zonei euro. Aceasta trebuie sa fie mentalitatea noastra azi, maine si in viitor".

FMI ramane singura constanta

Statul elen, care in prezent se confrunta cu probleme financiare severe, ar putea apela la ajutorul creditorului de la Washington in urmatoarele saptamani, insa daca nu, este "foarte probabil" ca acest lucru sa se intample in urmatoarele luni, in conditiile in care Grecia incearca sa reduca cel mai mare deficit bugetar de la nivelul Uniunii Europene, potrivit lui Erik Nielsen, economist-sef pe Europa la Goldman Sachs. Liderii europeni urmeaza sa discute aceasta problema la summitul ce are loc in capital Belgiei.

Banca americana a fost acuzata ca prin intermediul instrumentelor financiare complexe a ajutat Grecia sa isi ascunda o parte din datorii, la scurt timp de la intrarea in zona euro.

"Aceasta ar fi ultima oportunitate pentru liderii europeni sa discute problema inainte ca Grecia sa ramana fara bani", a completat Nielsen. "Negocierile, atunci cand vor debuta, se vor concentra pe un program de circa 20 mld. euro, pe o durata de 18 luni."

Nielsen a previzionat ca Uniunea Europeana ar putea face un anunt formal potrivit caruia daca un membru al zonei euro "necesita ajutor financiar, atunci se va merge la FMI pentru a prelua fraiele acestei situatii, atat in ceea ce priveste finantarea, cat si in ceea ce priveste respectarea conditiilor impuse. Alte state membre ale UE ar putea oferi co-finantare, asa cum s-a intamplat si in cazul statelor din UE ce nu fac parte din zona euro, insa acest ajutor ar fi secundar", crede el.

Pareri divergente - nicio solutie

Angela Merkel este unul dintre sustinatorii solutiei in care FMI joaca un rol in salvarea Greciei din criza. Aceasta pozitie a lui Merkel a condus la aparitia de animozitati intre ea si presedintele francez Nicolas Sarkozy, care prefera sa utilizeze doar forte europene.

Cancelarul german a spus inaintea summitului de la Bruxelles ca ea sustine ideea unui ajutor financiar sub forma unor imprumuturi de la FMI si de la guvernele europene pentru Grecia, impovarata de datorii, doar daca pericolul unui faliment national devine iminent.

Despre solutia propusa de Merkel, Poul Nyrup Rasmussen, fost premier danez si lider al Partidului Socialistilor Europeni, a spus ca este "o propunere ineficienta".

"Daca singura solutie a Europei este sa cerem ajutorul FMI, atunci suntem foarte, foarte, foarte saraci", a spus Rasmussen. "Pentru Europa aceasta solutie este una nepotrivita, pentru ca sugereaza ca nu ne putem descurca singuri."

Grecia trebuie sa finanteze datorii scadente in lunile aprilie si mai, a caror valoare se ridica la 20 miliarde de euro.

Primul-ministru elen George Papandreou a afirmat pe 19 martie ca statul de la Marea Mediterana ar putea apela la ajutorul FMI daca nu primeste sprijin de la partenerii europeni.