De ce vrea Ciorcila sa listeze Banca Transilvania la Viena

Autor: Andrei Chirileasa 25.03.2010

Banca Transilvania (TLV), una dintre cele mai importante companii de pe bursa de la Bucuresti, cere acordul actionarilor pentru listarea actiunilor pe bursa din Viena. Daca va finaliza acest demers, banca fondata de Horia Ciorcila ar deveni prima companie romaneasca listata pe piata locala si pe o bursa straina.

"Vrem sa crestem vizibilitatea, sa mergem pe o piata mai matura, mai lichida si mai atractiva pentru investitorii straini. Vrem sa le oferim posibilitatea actionarilor nostri straini sa vanda si sa cumpere pe o piata la care au acces mai facil", a explicat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

El spune ca poarta deja discutii cu firme de brokeraj active la Viena pentru pregatirea listarii. BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania, este in prezent singurul intermediar local membru al bursei din Viena.

Pe bursa de la Bucuresti, Banca Transilvania este de multi ani una dintre vedete, avand o pondere semnificativa in tranzactiile derulate si in principalii indici bursieri. Daca pana in urma cu cativa ani actiunile TLV erau preferate in special de investitori locali, in ultima perioada interesul investitorilor straini a crescut, astfel ca la finele anului trecut acestia ajunsesera sa controleze 49% din capital.

La finele anului trecut, Bank of Cyprus a intrat in actionariatul TLV cu o participatie de 9,5%, in urma achizitiilor de actiuni de pe Bursa, iar IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, a preluat un pachet de 3,5% in urma conversiei unei emisiuni de obligatiuni. BERD detine cea mai mare participatie, de 14,6%.

Pe acesti trei investitori se bazeaza Banca Transilvania in incercarea de a atrage 120 mil. lei (29 mil. euro) printr-o majorare de capital cu numerar.

Horia Ciorcila, cu 4,9%, si patru SIF-uri, care detin impreuna peste 14% din actiuni, sunt principalii piloni locali ai actionariatului bancii. De la acesti investitori, Banca Transilvania spera sa stranga peste 50 mil. lei.