Americanii promit listarea anului: Franklin Templeton este pregatit sa aduca Fondul Proprietatea pe Bursa in septembrie. Cum comentati?

Autor: Roxana Pricop 26.03.2010

Mark Mobius, presedintele executiv al companiei Templeton Asset Management si unul dintre cei mai influenti oameni ai pietelor financiare globale, spune ca listarea Fondului Proprietatea este posibila in septembrie daca Franklin Templeton va intra in rolul de administrator pana in luna iulie. El a oferit pentru prima data mai multe detalii privind planurile pe care americanii le au pentru cea mai mare afacere a momentului in Romania.



Mark Mobius, supranumit si guru al pietelor financiare pentru experienta de peste 30 de ani in domeniu, este unul dintre profesionistii Franklin Templeton care se vor implica in administrarea activelor de circa 3 mld. euro ale Fondului Proprietatea (FP). Desemnata castigatoare a mandatului de administrator al fondului pe 9 iunie 2009, compania britanica Franklin Templeton nu s-a instalat inca la carma si abia recent, la finele lunii februarie, a semnat contractul de administrare. In prezent, Templeton asteapta confirmarea preluarii managementului de la Guvern si de la actionarii Fondului Proprietatea.

"Speram sa vedem FP pe Bursa de la Bucuresti in 2010. Daca pe 1 iulie incepem administrarea efectiva a Fondului Proprietatea, listarea ar putea avea loc in septembrie", a declarat ieri Mark Mobius la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei.

El este presedintele executiv al companiei Templeton Asset Management - divizia specializata in investitii pe pietele emergente a grupului american Franklin Templeton. Dupa ce in ultimii trei ani diferitele conduceri locale nu au reusit sa aduca fondul pe Bursa, putini mai sunt cei care spera ca listarea ar putea avea loc anul acesta, avand in vedere ca solutionarea problemelor cu care se confrunta fondul depinde de Guvern, potrivit analistilor. Cu toate acestea, oficialii Templeton au dat asigurari ca "se vor misca cat mai repede posibil".

Listare si la Londra pentru a reflecta adevarata valoare a Fondului Proprietatea

Mai mult, oficialul Templeton a reiterat ieri angajamentul de a lista Fondul Proprietatea si la bursa de Londra, "pentru a reflecta adevarata valoare a fondului". Listarea la Londra nu va avea loc simultan cu cea de la Bucuresti. Listarea pe doua burse aduce avantaje din perspectiva cresterii lichiditatii actiunilor, dar si a competitiei dintre cererea/oferta de actiuni.

"Daca mergem la Londra, listarea trebuie sa aiba loc prin derularea unei oferte de actiuni. Actiunile ar putea proveni fie din vanzarea unor pachete de catre Ministerul de Finante, fie prin emisiunea unora noi, prin majorare de capital fara insa sa ii dezavantajam pe actualii actionari. Listarea la Londra trebuie sa se faca la un pret mare care sa nu afecteze valoarea actiunilor. In acest sens, trebuie sa vorbim cu Guvernul roman", mai spune Mobius.

El nu sustine listarea Fondului Proprietatea pe sistemul alternativ de tranzactionare ROTC, proiect propus de Asociatia Brokerilor. Seful diviziei de investitii pe piete emergente a mai dat asigurari ca Franklin Templeton se va implica in pregatirile de listare, adaugand ca "avem multe de facut si avem nevoie de tot sprijinul brokerilor si al celorlalti participanti la piata".

Strategia de portofoliu: administrare activa

Franklin Templeton va incasa un comision de circa 13 mil. euro pe an pentru administrarea fondului. Echipa locala de profesionisti va fi condusa de Grzegorz Konieczny, directorul general al diviziei de research a Franklin Templeton din Polonia.

Pana la instalarea in biroul de la Bucuresti, anuntata a fi printre cele mai mari ale administratorului de pe pietele emergente, oficialii Templeton se pregatesc pentru unul dintre cele mai dificile mandate si stabilesc principalele coordonate ale strategiei de administrare.

"Inca analizam valoarea activului net al fondului si vrem ca pana pe 1 iulie, cand speram sa preluam managementul, sa avem un raport final asupra valorii lui. Pot spune insa ca Fondul Proprietatea este subevaluat, daca ne uitam la pretul cu care se tranzactioneaza acum de 0,4-0,5 lei", a continuat Mobius.

La finele anului trecut, activele totale ale Fondului erau de 12,2 mld. lei (2,97 mld. euro), la un capital social de 14,24 mld. lei (3,47 mld. euro). Portofoliul acestuia cuprinde participatii la peste 80 de companii, din care doar jumatate sunt listate.

Strategia Franklin Templeton este de a analiza intreg portofoliul si de a vinde participatiile la companiile nelistate "fara speranta", de a face infuzii de capital in companii nelistate cu potential, precum si de a duce pe Bursa o parte dintre acestea.

"Am cerut actualei conduceri a fondului sa nu aduca modificari portofoliului pana cand preluam administrarea. Unele companii din portofoliu s-ar putea sa fie «fara speranta» si atunci va trebui sa le vindem, insa sunt si altele la care vrem sa ne crestem participatiile", a afirmat Mobius.

Sustine cei doi giganti energetici ai lui Videanu

Companii precum Petrom, Transgaz, Transelectrica, la care FP detine participatii, au atras atentia Templeton ca potentiale tinte de investitii pentru propriile fonduri administrate.

"La unele dintre companiile din portofoliul fondului ne-am uitat de ceva timp, insa nu putem cumpara actiuni unde avem «inside info». Am vrea sa cumparam si la Fondul Proprietatea, dar nu putem din acelasi motiv", a spus el.

Expunerea fondului este ridicata pe sectorul energetic, considerat strategic pentru economie, si va suferi modificari dupa ce statul va infiinta cei doi giganti energetici, Hidroenergetica si Electra, care vor concentra multe dintre participatiile fondului in doua participatii mari in cadrul celor doua companii.

"Programul Guvernului de a face sectorul energetic mai competitiv este bun si vom colabora cu autoritatile. Diversificarea portofoliului nu va fi o problema. Nu vom cauta oportunitati de investitii pe pietele din regiune, ci vom incerca sa dezvoltam piata romaneasca de capital", a afirmat el.

Grecia nu e un pericol pentru economia romaneasca

Pe piata locala, Mobius vede oportunitati in sectoarele energetic (petrol si gaze), transporturi si energie electica.

Fondul dispune de lichiditati de circa 500 de milioane deeuro depozitate in prezent la banci si de care, in prima etapa, Mobius vrea sa se asigure ca sunt remunerate cu "dobanzi bune".

In ceea ce priveste evolutia pietelor de actiuni, Mobius se asteapta ca trendul de crestere sa continue, nu insa la nivelul aprecierilor din 2009.

"Revenirea economiilor a facut ca interesul investitorilor pentru pietele de frontiera, asa cum este Romania, sa creasca. Problemele Greciei nu reprezinta un pericol pentru Romania. Datoria Romaniei este foarte mica, iar investitorii sofisticati sunt mult mai atenti si fac o diferentiere intre Romania si Grecia. Cred ca Ministerul Finantelor face o treaba buna", a conchis Mobius.

Grzegorz Konieczny

Seful echipei locale a companiei Franklin Templeton detine pozitia de vicepresedinte executiv si director general al diviziei de research a Templeton din Polonia. S-a alaturat echipei Templeton in anul 1995 si este responsabil de operatiunile de cercetare pentru companiile din Europa Centrala si de Est , mai putin Rusia. El va colabora cu David Smart, seful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton, si Dennis Lim, presedinte executiv senior al Templeton Asset Management din Singapore.Seful echipei locale a companiei Franklin Templeton detine pozitia de vicepresedinte executiv si director general al diviziei de research a Templeton din Polonia. S-a alaturat echipei Templeton in anul 1995 si este responsabil de operatiunile de cercetare pentru companiile din Europa Centrala si de Est , mai putin Rusia. El va colabora cu David Smart, seful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton, si Dennis Lim, presedinte executiv senior al Templeton Asset Management din Singapore.