Europenii „maraie” la decizia de cumparare a F-16 americane

Autor: Iulian Anghel 25.03.2010

Concernul suedez SAAB-Gripen, care produce avioanele de lupta Gripen, a anuntat ca va cere Guvernului sa trimita Parlamentului toate ofertele de avioane multirol, dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis marti sa achizitioneze 24 de avioane de vanatoare multirol F-16, aflate in uz, pentru un contract anuntat de Ministerul Apararii de 1,3 mld. dolari (932 mil. euro).

Richard Smith, director de marketing pentru Romania al firmei Gripen, a sustinut ieri ca Suedia a facut Romaniei "o oferta foarte generoasa care include un pachet de avioane Gripen NATO noi-noute" cu finantare guvernamentala suedeza, cu dobanzi mici si o generoasa perioada de gratie care include si un contract off-set (este vorba despre contractele care obliga vanzatorul de echipament militar sa achizitioneze din Romania sau sa investeasca aici cel putin 80% din valoarea contractului obtinut - n.n.).

Miercuri seara Jerry Linbergh, manager de exporturi la Administratia suedeza pen tru armament, afirmase: "Noi credem ca avioanele Gripen (...) off-set si finantare guvernamentala ar fi foarte avantajoase".

MApN nu a raspuns pana la inchiderea editiei care este ultima oferta a SAAB-Gripen.

Concernul suedez s-a aflat in lupta pentru dotarea armatei romane cu avioane de vanatoare multirol, fiind un candidat redutabil la castigarea contractului pe care Romania intentiona, in urma cu doi ani, sa-l incheie pentru achi zitionarea a 48 de avi oane de vanatoare care sa inlocuiasca MIG-Lancer care ies din uz.

Ultima oferta a suedezilor, de acum doi ani, a fost sa vanda cele 48 de avi oane pentru doua mili arde de euro. Smith acu za voalat faptul ca s-ar in calca legislatia europeana prin achizitia decisa de CSAT, fara oferta.

Daca Romania vrea sa respecte legislatia europeana, trebuie un proces de achizitie transparent, o licitatie", a spus oficialul Gripen, care s-a declarat dezamagit de decizia CSAT.

"Trebuie comparata oferta SAAB cu celelalte oferte. Ei nu doar vand avioane, ci le si inchiriaza. Trebuie vazut ce oferta de compensare au facut", spune fostul ministru al apararii, actualmente senator, Teodor Melescanu.

"Legea offsetului se refera doar la achizitia de tehnica militara sau strategica noi si nu vizeaza echipamente in uz. Exista o ordonanta (34/2006 - n.n.) care obliga ca orice achizitie in domeniu public sa se faca prin licitatie", arata Melescanu.

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat, joi, la finalul unei intalniri cu ambasadorii statelor europene, ca unii din acestia si-au exprimat frustrarea fata de decizia CSAT de achizitionare de avioane F-16 in uz.