Vor si „puii de sub closca”: Finantele vor sa taxeze si terenurile pe care sunt construite cladiri

Autor: Claudia Medrega 26.03.2010

Ministerul Finantelor s-a gandit sa mai modifice odata Codul fiscal, dupa ce la 1 ianuarie au intrat in vigoare o serie de schimbari care vizau in special transpunerea in legislatia nationala a prevederilor europene de TVA si eliminarea accizelor pe produsele de lux.

Impozitarea terenurilor pe care sunt construite cladiri, introducerea impozitului forfetar, taxarea bonurilor de valoare care se acorda persoanelor fizice si majorarea impozitului pe navele de sport si agrement sunt cateva dintre modificarile Codului fiscal pe care Finantele intentioneaza sa le aplice.

Conform unui "proiect de lucru" al Guvernului care modifica Codul fiscal, va fi eliminata din categoria veniturilor neimpozabile contravaloarea cupoanelor reprezentand bonurile de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice. In categoria bonurilor de valoare intra bonurile de masa, tichetele cadou sau tichete de combustibil. Piata tichetelor de masa depaseste 1 mld. euro in Romania, potrivit jucatorilor din piata.

Pentru a atrage mai multi bani la buget, Ministerul Finantelor vrea sa impoziteze si terenurile pe care sunt construite cladiri. Codul fiscal in vigoare stabileste ca aceste terenuri sunt scutite de impozit, insa autoritatile au in vedere abrogarea acestei prevederi. Impozitul pe teren se datoreaza in prezent pentru terenurile ocupate de orice fel de constructii care nu sunt de natura cladirilor, precum alei, terenuri de sport, bazine.

O alta modificare la care s-au gandit Finantele este majorarea de peste sase ori, la 800-5.000 de lei, a impozitelor pe care trebuie sa le plateasca proprietarii de nave de sport si agrement autoritatilor locale. In prezent, impozitul pentru astfel de mijloace de transport este cuprins intre 0 si 800 lei pe an.

In plus, proprietarii cladirilor clasate ca monumente istorice vor fi scutiti de Guvern de la plata impozitului local doar daca au realizat, in ultimii trei ani, lucrari de reparare, restaurare, conservare, renovare sau consolidare la imobil in valoare cel putin egala cu cea a impozitului datorat pe cladire.

Cum se va aplica impozitul forfetar

Ministerul Finantelor va inlocui impozitul minim, introdus in luna aprilie a anului trecut, cu un impozit forfetar. Proiectul de modificare a Codului fiscal include o lista cu 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar.

In cazul restaurantelor, va fi platita o suma care creste odata cu rangul localitatii unde se afla restaurantul si a suprafetei totale utile. De exemplu, cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi platit pentru localurile de la sat care nu au o suprafata utila de peste 10 metri patrati. Suma maxima pentru un astfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafata de 240 de metri patrati, la 34.200 de lei pe an.

Impozitul forfetar se va declara si plati trimestrial, in suma de o patrime din impozitul forfetar anual, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul. Conditia pentru a plati impozit forfetar este ca veniturile sa nu depaseasca 35.000 de euro", potrivit proiectului.

Vor fi scutite de la plata impozitului forfetar firmele aflate in procedura insolventei, in dizolvare sau in inactivitate temporara, precum si firmele romane scutite de la plata impozitului pe profit.

Ce s-a intamplat in 2009

Intr-o perioada in care toate companiile incearcau sa isi diminueze costurile pentru a supravietui crizei, autoritatile au majorat in 2009 taxe existente sau au introdus noi impozite. Dupa ce la inceputul anului a fost decisa cresterea contributiilor sociale cu 3,8%, ulterior au fost majorate in avans accizele pentru alcool si tutun.

Cine plateste forfetarul

Lista activitatilor pentru care va fi platit impozitul forfetar (cod CAEN)

4520: Intretinerea si repararea autovehiculelor (spalatorii auto, vulcanizari)

4931: Transporturi urbane, suburbane si metropolitane de calatori

4932: Transporturi cu taxiuri

4939: Alte transporturi terestre de calatori

5510: Hoteluri si alte facilitati de cazare similare

5520: Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata

5530: Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere

5590: Alte servicii de cazare

5610: Restaurante

5621: Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente

5629: Alte activitati de alimentatie

5630: Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

7990: Alte servicii de rezervare si asistenta turistica

8130: Activitati de intretinere peisagistica

9001: Activitati de interpretare artistica (spectacole)

9002: Activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole)

9003: Activitati de creatie artistica

9004: Activitati de gestionare a salilor de spectacole

9522: Repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina

9523: Repararea incaltamintei si a art. din piele

9524: Repararea mobilei si a furniturilor casnice

9525: Repararea ceasurilor si a bijuteriilor

9529: Repararea articolelor de uz personal si gospodaresc

9601: Spalarea si curatarea (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana

9602: Coafura si alte activitati de infrumusetare

9603: Activitati de pompe funebre si similare

9604: Activitati de intretinere corporala

9609: Alte activitati de servicii