Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 25.03.2010

1. Statul arata ca nu poate sa micsoreze cheltuielile: Bugetul general consolidat trece pe un minus de 5,8 mld. lei in primele doua luni ale anului. Bugetul general consolidat a trecut pe deficit in februarie, dezechilibrul dintre cheltuieli si venituri ajungand la 5,8 mld. lei (1,1% din PIB), potrivit datelor Ministerului Finantelor. Veniturile bugetare au inregistrat la finele lunii februarie o scadere de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 25,2 mld. lei (- 0,5% din PIB). In schimb, cheltuielile au urcat cu 5,8%, la 31 mld. lei.

2. Banca Transilvania cere 120 de mil. lei de la actionari si vrea sa se listeze si la Viena. Conducerea Bancii Transilvania (TLV) va propune luna viitoare actionarilor majorarea capitalului cu suma de 391,5 mil. lei prin capitalizarea unor rezerve din profitul anilor anteriori in valoare de 173,9 mil. lei, incorporarea unor prime de emisiune in suma de 97,7 mil. lei, precum si aporturi din partea actionarilor in cuantum de 120 mil. lei. Actionarii societatii vor mai discuta luna viitoare listatea actiunilor bancii la Bursa de la Viena. Compania nu va acorda dividende in acest an.

3. Cinci creditori cer insolventa Dafora Medias pentru datorii cumulate de 142.000 de euro. Mai multe firme au demarat in instanta procedurile prin care cer intrarea in insolventa a companiei omului de afaceri Gheorghe Calburean, Dafora Medias (DAFR) pentru datorii care insumeaza 580.000 de lei (142.000 de euro). Acestea sunt : Hexadome Construct, Media City Construction, Gaboni Construct, Geosond SA si Uniconf Co Ltd., primele termene de judecata in procesele de insolventa fiind pe parcursul lunii aprilie. Reprezentantii Dafora spun insa ca firmele recurg la aceasta practica de "hartuire" pentru a-si recupera mai repede banii pe care ii au de incasat.

4. Templeton: Speram sa listam FP la Bursa in septembrie. Luam in calcul o listare duala la Bursa din Londra. Mark Mobius, presedintele executiv companiei de administrare Templeton Asset Management, si-a luat angjamentul de a lista Fondul Proprietatea in septembrie la BVB, luand in calcul si o listare duala pe Bursa de Valori de la Londra. "Vrem sa listam FP cat mai repede posibil, cel mai probabil listarea va avea loc in luna septembrie. De asemenea, vrem sa crestem valoarea fondului si astfel luam in calcul si o listare duala la Bursa din Londra", a spus Mark Mobius.


5. Leul urca la un nou maxim fata de euro la cursul de referinta: 4,0653 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru joi un curs de referinta de 4,0653 lei/euro, in scadere cu 0,63 bani fata de cursul de referinta de miercuri, un nivel mai scazut fiind inregistrat la 6 ianuarie 2009 cand banca centrala a anuntat un curs de 4,0629 lei/euro.