Traderii: Este loc de corectii in piata. Cresterile au pierdut din forta

Autor: Vlad Anastasiu 28.03.2010

Pentru saptamana urmatoare traderii se asteapta in continuare la o evolutie in stagnare a Bursei, pe fondul asteptarii investitorilor pentru conturarea unei tendinte mai clare a pietei. In conditiile in care aprecierile din ultima perioada au venit pe o lichiditate si volatilitate redusa, pragurile de rezistenta pe care indicii le-au spart nu sunt sustenabile, astfel nefiind excluse viitoare corectii.

"Aprecierile din ultima vreme, care au dus la spargerea pragurilor de rezistenta pentru majoritatea titlurilor din piata, cat si a indicilor, nu sunt foarte sustenabile, in conditiile in care nu au avut forta necesara. Au venit pe o volatilitate redusa si cred ca ar fi loc de corectii in piata", a apreciat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Indicele extins al pietei BET-XT a inregistrat vineri cea mai mare apreciere la nivelul indicatorilor, de 0,5%, in timp ce indicele energetic BET-NG a inchis in scadere, cu o corectie de 0,2% fata de referinta. Societatile financiare au inchis aproape in stagnare, indicele de profil, BET-FI, urcand cu doar 0,03%, aproape de nivelul de 32.000 de puncte.

"Cel putin pana la adunarile generale anuale nu cred ca SIF-urile mai au putere sa creasca. La fel si actiunile care pana acum se pastrau atractive din punct de vedere al pretului au atins niste niveluri mai ridicate si si-au mai pierdut din atractivitate pentru investitori. Ca urmare, nu cred ca vom vedea o crestere a volatilitatii nici in aceasta saptamana. Iar lipsa volatilitatii se traduce mai departe in lipsa unei lichiditati ridicate", a adaugat Muresian. Rulajul pietei in sedinta de vineri pe piata de actiuni s-a ridicat la 6,3 mil. euro. Valoarea totala a transferurilor a fost insa de 15,2 mil. euro, restul rulajului fiind realizat pe piata de obligatiuni.

Titlurile BRD SocGen (BRD) si OMV Petrom (SNP) au inregistrat vineri unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, de 2,6% si respectiv 3,6%. Actiunile Teraplast Bistrita (TRP) au continuat sa creasca, cu un avans de 8,7% pe fondul desfasurarii programului de rascumparare derulat de companie.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in scadere vineri, cu o corectie de 1,3% fata de cotatia de joi, cand banca a anuntat ca va propune actionarilor o majorare de capital.

In sectorul energetic, actiunile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in scadere, cu corectii de 1,3% si respectiv 1% fata de referinta.

"Pe termen scurt nu vad ce ar putea misca piata in afara unor stiri cu impact pe anumiti emitenti. Investitorii vor astepta sa vada si cum evolueaza pietele externe, cel putin pentru zona euro existand serioase temeri cu privire la problema Greciei. Nici piata americana, care a inchis vineri pe plus, nu a reusit sa-i convinga pe investitori din acelasi motiv. Lipsa unei volatilitati ceva mai ridicate", a mai spus Muresian.

Indicile american Dow Jones a inchis ultima sedinta in urcare, cu un avans de doar 0,08%. Principalele piete europene au inchis vineri in scadere, cea mai mare corectie fiind inregistrata de indicile britanic FTSE 100, care a coborat cu aproape 0,5% fata de referinta.

De urmarit astazi