FMI: de la statutul de muribund la cel de pion principal in rezolvarea problemelor Europei

Autor: Andreea Neferu 29.03.2010

Decizia zonei euro de a include Fondul Monetar International (FMI) in orice plan de salvare a Greciei extinde rolul institutiei cu sediul la Washington in economia mondiala si ii confera directorului acesteia o influenta mai mare pe plan politic, scrie The Wall Street Journal.

In perioada de boom unii politicieni ridicau semne de intrebare cu privire la rolul pe care o institutie precum FMI il mai poate juca in economia mondiala, aceasta fiind caracterizata drept o organizatie "muribunda".

In ultimii doi ani insa, activitatea forului a luat amploare. Institutia a colaborat cu Uniunea Europeana (UE), oferind imprumuturi statelor membre ce au avut de infruntat probleme majore pe fondul crizei, printre care si Romania, iar acum este mai mult decat evident ca rolul FMI s-ar putea extinde si in cazul Portugaliei, Spaniei sau al altor tari din zona euro, aflate in impas, a declarat Domenico Lombardi, de la firma Brookings Institution.

"Orice posibila contagiune economica a Portugaliei si Spaniei pe fondul problemelor din Grecia ar trebui sa fie sub control" datorita FMI si a implicarii zonei euro, potrivit lui Lombardi.

La polul opus, marile economii emergente din Asia inca pastreaza distanta fata de FMI, in special intrucat considera ca masurile drastice impuse de institutie in perioada crizei asiatice de la sfarsitul anilor '90, ar fi prelungit iesirea acestora din recesiune. Ca alternativa la FMI, natiunile asiatice continua sa-si construiasca rezerve si sa puna la punct acorduri valutare reciproce pentru a contracara crizele financiare.

Hotararea zonei euro de a implica FMI in situatia Greciei a reprezentat o victorie personala pentru directorul executiv al institutiei, Dominique Strauss-Kahn, care a declarat ca si-ar putea depunde candidatura pentru presedintia Frantei la urmatoarele alegeri din 2012.

Timp de mai multe saptamani, presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a opus implicarii FMI in situatia Greciei si a acceptat aceasta posibilitate abia dupa ce Germania, cea mai mare economie europeana, a anuntat implacabil ca vrea ca FMI sa ofere asistenta financiara pentru Atena.

"Pentru Strauss-Kahn, aceasta este o victorie personala foarte importanta, avand in vedere modul in care Sarkozy a rezistat in aceasta lupta", a spus Daniel Heath, cercetator in cadrul Universitatii Georgetown. "Se pare ca Strauss-Kahn conduce un FMI care orchestreaza solutii pentru intreaga lume", a explicat Heath.

FMI nu va interveni imediat pentru a imprumuta Grecia. Atat institutia din Washington, cat si natiunile din zona euro asteapta sa vada daca anuntul privind acest ajutor este suficient pentru a reduce costurile de finantare ale guvernului de la Atena. Totodata, FMI va fi nevoit sa trimita o echipa de economisti pentru a evalua finantele Greciei inainte de a pune la punct un pachet de asistenta financiara.