Exclusiv online: Proprietarii barurilor din Centrul Vechi al Bucurestiului prefera sa ia amenda decat sa renunte la terase

Autor: Cristina Stoian 29.03.2010

Centrul Vechi al Capitalei, singura zona pietonala din Bucuresti, atrage cel mai mare numar de vizitatori zilnic si aduce incasari de zeci de milioane de euro proprietarilor celor 70 de restaurante, baruri si cafenele deschise acolo. Venirea primaverii aduce venituri si mai mari, in principal din amplasarea teraselor pe strazile din zona Lipscani, dar companiile cu afaceri in aceasta zona spun ca primaria nu le-a permis pana acum acest lucru pentru ca nu au primit avizul de functionare.

Sambata dupa-amiaza, circa 10 baruri si restaurante din Centrul Vechi al Capitalei au scos mesele si scaunele afara, chiar daca saptamana trecuta autoritatile au amendat pe cei care au ocupat spatiul public fara autorizatie.

"Am pus afara sapte mese. In momentul in care au venit in control, reprezentantii primariei au fotografiat mesele, au facut un calcul sa vada cate persoane puteau sta la mese si m-au amendat cu 6.000 de lei. Pentru ca am platit in 48 de ore, am dat doar 3.000 de lei, dar daca aveam o terasa mai mare puteam fi amendat cu pana la 12.000 de lei", spune Adrian Mihailescu, administratorul restaurantului Bellini, situat in zona Pietei Universitatii. Pe o vreme ca cea din weekend, terasele reusesc sa atraga mai multi clienti si sa ridice afacerile barurilor si restaurantelor cu minim 25% zilnic.

Centrul Istoric al Capitalei a trecut, din octombrie 2009, sub jurisdictia Primariei Municipiului Bucuresti, care chiar daca are legea care prevede autorizarea teraselor din aceasta zona, nu dispunde de normele metodologice pentru a pune in aplicare aceasta lege, potrivit conducerii barurilor si restaurantelor din Centrul Istoric. "Nu este nevoie de nicio norma metodologica pentru functionarea teraselor, este nevoie de avizul arhitectului. Cine solicita acest aviz il primeste. Este adevarat ca au fost oarecare intarzieri din cauza trecerii de la Primaria Sectorului 3 la Primaria Municipiului Bucuresti, dar cei care nu au primit inca raspuns favorabil sunt pe cale sa primeasca", asigura Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, care spune ca amenzile au fost date pentru ca terasele nu respecta cerintele contractului, fiind prea mari si blocand accesul masinilor de pompieri, in caz de incendiu. De cealalta parte, mai multi proprietari ai barurilor de pe Smardan, strada cu cele mai multe terase, spun ca au trimis solicitarea pentru avizul de functionare de la jumatatea lunii februarie, dar ca nu au primit niciun raspuns pana in acest moment.

Pana anul trecut, Primaria Sectorului 3 era responsabila de unitatile deschise in aceasta zona. Daca vineri, la temperaturi de 20 de grade, strazile din zona Lipscani erau goale, restaurantele, barurile si cafenelele functionand doar in interior, sambata cativa antreprenori au riscat sa primeasca amenzi si au scos cateva mese in fata unitatilor.

Multi dintre ei au facut un calcul simplu- incasarile intr-o zi calda de primavara pot depasi valoarea unei amenzi. Cu doar sapte mese, un restaurant poate avea circa 80 de clienti la terasa intr-o singura zi, ceea ce inseamna incasari de aproximativ 1.300 de euro (5.000 de lei), la o comanda de 15 euro de persoana, adica mai mult decat o amenda data de primarie.

Cei care au preferat incasari mai mici in locul amenzilor publice spun insa ca nu mai pot sta mult fara terase mai ales ca sunt clienti care vor sa petreaca afara timpul liber. "Ne aflam in imposibilitatea de a deschide terasele, dar nici nu putem astepta pana pe 15 mai, cand autoritatile ne vor da voie sa le deschidem. Terasele aduce cel putin 25% la businessul zilnic, in plus sunt oameni angajati pentru a servi la terasa, iar primaria primeste bani pe spatiile inchiriate pentru terase", este de parere Daniel Mischie, actionar al Trotter Prim, care administreaza restaurantele Caru' cu Bere si City Grill, Sport Bar Cantina si Bundetot din Centrul Vechi. La o suprafata medie de 50 de metri patrati, cele aproximativ 50 de terase ocupa circa 2.500 de metri patrati, ceea ce inseamna ca lunar primaria primeste 19.000 de euro (75.000 de lei) fara TVA, la o chirie de un leu zilnic pe metru patrat. "Putem da o declaratie pe propria raspundere in care sa spunem cand deschidem si cate locuri avem disponibile, iar in momentul in care autoritatile finalizeaza normele metodologice, sa platim retroactiv, pentru perioada in care am operat terasele", afirma Cristian Kilin, reprezentant al restaurantului japonez Sushi Ko.

In prezent autorizatiile pentru functionarea barurilor si a restaurantelor din Centrul Vechi se emit de PMB, in timp ce taxele se colecteaza de catre Primaria Sectorului 3.